eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-2

Zał czniki do rozporz dzenia
Ministra Zdrowia z dnia
(poz....)

Zał cznik nr 1
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych
oraz środków spożywczych zawieraj cych w swoim składzie grzyby
1) borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) - Boletus edulis Bull ex Fr.;
2) koźlarz babka (wszystkie odmiany) - Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.;
3) koźlarz grabowy - Leccinum griseum (Quel.) Sing.;
4) koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) - Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray;
5)
maślak pstry - Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze;
6)
maślak sitarz - Suillus (L. ex Fr.) bovinus O. Kuntze;
7)
maślak ziarnisty - Suillus granulatus (L.) O. Kuntze;
8)
maślak zwyczajny - Suillus luteus (L.) S. F. Gray;
9)
maślak żółty - Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch;
10) piaskowiec kasztanowaty - Gyroporus castaneus (Bull.) Quel;
11) piaskowiec modrzak - Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel;
12) podgrzybek brunatny - Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb;
13) podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus (L.) Quel;
14) podgrzybek złotawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel;
15) czubajka kania - Macrolepiota procera (Soop.) Sing;
16) gąska zielonka - Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf;
17) kolczak obłączasty - Hydnum repandum L.;
18) lejkowiec dęty - Craterellus cornucopioides (L.) Pers;
19) lejkówka wonna - Clitocybe odora (Bull.) Kummer;
20) mleczaj rydz - Lactarius deliciosus Fr;
21) mleczaj smaczny - Lactarius volemus Fr;
22) opieńki - Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., Syn. Armillaria (Fr.: Fr)
Staude, Syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki;
Projekt wstępny

Strona 7 z 7
23) pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt
młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
24) pieczarka lśniąca - Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze
stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
25) pieczarka ogrodowa - Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych
egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
26) pieczarka polna - Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze
stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
27) pieczarka szlachetna - Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych
egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
28) pieczarka zaroślowa - Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych
egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały;
29) pieprznik jadalny (kurka) - Cantharellus cibarius Fr;
30) płachetka kołpakowa - Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst;
31) twardzioszek przydrożny - Marasmius oreades (Bolt.) Fr;
32) boczniak ostrygowaty - Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer;
33) twardziak (Shii - take) - Lentinus edodes (Berck.) Singer, Syn. Lentinula edodes (Berk.),
Pegler;
34) łuskwiak nameko - Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai Syn. Collybia nameko T. Ito
Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito;
35) łuszczak zmienny - Kuehneromyces mutabilis (Schaff.) Sing. Et Smith synonim: Pholiota
mutabilis (Fr.) Kummer, pochodzący wyłącznie z uprawy;
36) pochwiak pochwiasty - Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea
(Bull.) Sacc;
37) trufla letnia - Tuber aestivum Vitt;
38) trufla zimowa - Tuber brumale Pico & Vitt;
39) trufla czarnozarodnikowa - Tuber melanosporum Vitt;
40) trzęsak morszczynowaty - Tremella fuciformis Berk.;
41) ucho bzowe - Hirneola auricula-judae (Bull. Ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-
judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood;
42) uszak gęstowłosy, “grzyby mun” - Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola
polytricha Mont.
Projekt wstępny

Strona 8 z 8
Zał cznik nr 2
Wykaz przetworów grzybowych dopuszczonych do obrotu

A. Półprodukty:
1. Grzyby blanszowane, stanowiące półprodukt nietrwały, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych

w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały zblanszowane i umieszczone w zalewie słono-kwaśnej o pH około 5 i do 10 % solanki;
3) przy przechowywaniu i transporcie zachowana jest temperatura od 2°C do 4°C.
2. Grzyby mrożone, jeżeli:
1) do sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych w załączniku nr 1
do rozporządzenia oraz
2) zostały poddane działaniu temperatury przynajmniej -30°C.
3. Mieszanka kilku gatunków grzybów mrożonych, o których mowa w ust. 2, w postaci
całych owocników lub krajanki, sporządzona poprzez ich zmieszanie.
4. Grzyby w solance, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, wymienionych w pkt
1-14, 16, 20-23, 27, 29, 30, 32-39, 41 i 42 załącznika nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały zblanszowane i utrwalone w solance o stężeniu nie mniejszym niż 20% - grzyby leśne,
pieczarki.
5. Grzyby suszone w postaci całych owocników, samych kapeluszy lub krajanki, płatków,
grysiku lub mączki, sporządzone z kapeluszy łącznie z trzonami, których liczba nie może
przekraczać liczby kapeluszy, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w
załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-23, 27, 29, 32, 33, 40-42 oraz
2) nie zawierają więcej niż 12% wody.
6. Grzyby suszone w postaci mączki wielogatunkowej, jeżeli przemiał każdego gatunku był
prowadzony oddzielnie, a mieszanie nastąpiło bezpośrednio przed wprowadzeniem do obrotu.

Projekt wstępny

Strona 9 z 9
B. Produkty:
1. Grzyby duszone w tłuszczu w postaci całych owocników lub krajanki, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów
w solance lub blanszowanych lub mieszaniny gatunków grzybów świeżych wymienionych
w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane sterylizacji lub mrożeniu
w temperaturze około -40°C do -35°C w opakowaniu szczelnym.
2. Ekstrakt grzybowy, stanowiący płynny wyciąg o zawartości suchej masy minimum 7%,
jeżeli:
1) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych
w załączniku nr 1 rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych;
2) został utrwalony termicznie.
3.
Koncentrat grzybowy, stanowiący zagęszczony wyciąg o zawartości suchej masy
minimum 24%, jeżeli:
1) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych
w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub grzybów mrożonych albo grzybów suszonych oraz
2) został utrwalony termicznie.
4. Grzyby kwaszone, jeżeli:
1) produkt mało trwały:
a) do jego sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych wymienionych w
załączniku nr 1 do rozporządzenia pkt 1-14, 16, 17, 20-22, 29, 30 i 32 oraz
b) został poddany fermentacji mlekowej;
2) produkt trwały:
- został poddany pasteryzacji.
5. Grzyby marynowane, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych, mrożonych albo grzybów
w solance po odsoleniu lub blanszowanych, albo mieszaniny gatunków grzybów świeżych
wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;
2) zostały zakwaszone kwasem octowym lub cytrynowym albo mieszaniną tych kwasów
o stężeniu nie wyższym niż 1,5% w przeliczeniu na kwas octowy do poziomu pH
przynajmniej 5,4;
3) zostały poddane pasteryzacji.
Projekt wstępny

Strona 10 z 10
6. Grzyby sterylizowane, jeżeli:
1) do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów świeżych lub mrożonych
albo mieszaniny gatunków grzybów świeżych wymienionych w załączniku nr 1

do rozporządzenia, albo grzybów w solance po odsoleniu lub grzybów blanszowanych;
2) zostały umieszczone w hermetycznych opakowaniach i poddane działaniu temperatury 120°C-
122°C.
7. Inne przetwory grzybowe, jeżeli do ich sporządzenia użyto jednego z gatunków grzybów
świeżych lub mieszaniny gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia
lub półproduktów.
8. Mieszanka mrożona gatunków grzybów wymienionych w załączniku nr 1

do rozporządzenia, w postaci całych owocników lub krajanki.
9. Mieszanka, o której mowa w ust. 8, może zawierać również warzywa.













Projekt wstępny

Strona 11 z 11
strony : 1 ... 40 ... 80 ... 88 . [ 89 ] . 90 ... 98

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: