eGospodarka.pl

eGospodarka.plPrawoPrawo konsumenckie › Opakowania do żywności pod lupą Inspekcji Handlowej

Opakowania do żywności pod lupą Inspekcji Handlowej

2019-03-13 12:41

Opakowania do żywności pod lupą Inspekcji Handlowej

Opakowania do żywności © Gloria - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (3)

W III kwartale 2018 roku inspektorzy IH po raz kolejny ruszyli w teren, przyglądając się tym razem różnego rodzaju opakowaniom do żywności. Pod lupę wzięto zarówno oznakowanie, jak i prawidłowość wprowadzenia do obrotu. Przeprowadzone na terenie całego kraju kontrole objęły swoim zasięgiem 80 placówek, w tym hurtowni oraz małych i dużych sklepów. UOKiK przedstawia ich rezultaty wraz z kompendium wiedzy na temat oznaczeń plastiku.
Inspekcja Handlowa przyjrzała się 425 partiom materiałów i wyrobów. Zbadano szeroki wachlarz dostępnych na rynku opakowań do żywności - z tworzyw sztucznych, papieru i tektury, szkła, silikonu czy ceramiki. Inspektorzy wzięli również na warsztat folię aluminiową, kubki termiczne, tacki do grilla, miski emaliowane itp. Rezultaty badań są co najmniej zadowalające - zastrzeżenia kontrolujących wzbudziło zaledwie 25 partii, czyli 5,9 proc. badanych produktów.

Wątpliwości IH dotyczyły przed wszystkim oznakowania, które nie dostarczało wyczerpujących informacji o przeznaczeniu opakowania (na przykład informacji „do kontaktu z żywnością” czy symbolu „kieliszka z widelcem) lub sposobie prawidłowego użytkowania (np. że dane talerzyki papierowe nie są przeznaczone do żywności kwaśnej), bo producent jej nie zamieścił lub dystrybutor nie przetłumaczył.

W sześciu przypadkach sprzedawca nie miał deklaracji stwierdzających, że oferowane przez niego opakowania do żywności są zgodne z przepisami o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, lub były one niepełne.

Kontrola doprowadziła do wycofania z obrotu 13 partii nieprawidłowo oznakowanych produktów. Inspekcja Handlowa skierowała jedną informację do organu nadzoru sanitarnego i dwa wnioski do sądów rejonowych, a w dwóch przypadkach zastosowano pouczenie. Dostawcy, importerzy i producenci zostali poinformowani o wynikach kontroli. Muszą także wyeliminować nieprawidłowości.

Czym są materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością?


Artykuły spożywcze w trakcie produkcji, przetwarzania, przechowywania, przygotowywania oraz serwowania mają kontakt z wieloma materiałami, które określa się mianem materiałów do kontaktu z żywnością. Zaliczyć do nich możemy między innymi: kontenery do transportu, opakowania, pojemniki, sprzęt kuchenny, zastawę stołową, naczynia jednorazowe. Produkty te nie powinny mieć negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani oddziaływać na jakość żywności. Poza tym muszą być odpowiednio oznakowane – m.in. symbolem „kieliszka z widelcem”.

Jakie oznaczenia plastiku możemy spotkać?


Na opakowaniach z tworzyw sztucznych z wodą, jogurtem, ketchupem, czy pojemnikach do żywności na wynos możemy znaleźć charakterystyczne symbole trójkąta ze strzałek z cyfrą w środku. Cyfra informuje nas, z jakim materiałem mamy do czynienia.
  • 01 PET – polietylen, najpopularniejsze tworzywa sztuczne, przetwarzalne, łatwe w recyklingu. Produkuje się z nich przede wszystkim plastikowe butelki na napoje, naczynia jednorazowego użytku. Takich opakowań nie podgrzewaj, nie wystawiaj na słońce ani nie wykorzystuj ponownie.
  • 02 HDPE – polietylen o dużej gęstości, popularny, nadaje się do recyklingu. Służy do produkcji na przykład butelek na mleko, oleje i detergenty, toreb i pojemników wielofunkcyjnych. Opakowania nadają się do ponownego użytku i są bezpieczne.
  • 03 PVC – polichlorek winylu, może wydzielać toksyny, dlatego jego stosowanie w produkcji opakowań do żywności zostało znacząco ograniczone.
  • 04 LDPE – polietylen o małej gęstości, nadaje się do recyklingu. Produkuje się z niego plastikowe worki i plastikowe butelki. Takich opakowań możesz używać powtórnie, nie możesz ich podgrzewać.
  • 05 PP – polipropylen, nietoksyczny. Stosowany na przykład do produkcji kubków na jogurty czy margarynę oraz opakowań, w których sprzedaje się mięso, wędlinę czy sery. Uważany jest za jeden z bezpieczniejszych plastików.
  • 06 PS – polistyren, coraz rzadziej stosowany w produkcji opakowań do żywności, może wydzielać toksyny. W formie spienionej to styropian. Obecny jest w naczyniach jednorazowych, pojemnikach na jedzenie na wynos, styropianowych kubkach na kawę.
  • 07 – inne plastiki, nie podlegają recyklingowi. W tej grupie znajdują się również plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności, ponieważ mogą zawierać na przykład toksyczny bisfenol A (BPA). Plastików oznaczonych tym numerem nie powinieneś powtórnie używać, chyba, że zawierają informację BPA Free lub 0% BPA. Bisfenol A to związek, który może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre schorzenia układu nerwowego lub hormonalnego. W 2011 roku wycofano go z produkcji butelek dla niemowląt. Plastiki oznaczane tym numerem są używane do produkcji różnych rodzaju opakowań, nie powinieneś ich używać w kuchenkach mikrofalowych.

fot. mat. prasowe

Oznaczenia na materiałach z tworzyw sztucznych

01 PET to polietylen, czyli najpopularniejsze tworzywo sztuczne.

fot. mat. prasowe

Oznaczenia na materiałach z tworzyw sztucznych cd.

Oznaczenie 07 dotyczy innych plastików nie podlegających recyklingowi.


oprac. : eGospodarka.pl

Oceń

0 0

Podziel się

Poleć na Wykopie Poleć w Google+

Poleć artykuł znajomemu Wydrukuj

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: