-
11. Data: 2022-04-16 20:55:17
Temat: Re: denaturat
Od: Sebastian Dziarmaga-Działyński <s...@g...com>
niedziela, 10 kwietnia 2022 o 12:51:36 UTC+2 Dawid Rutkowski napisał(a):
> sobota, 9 kwietnia 2022 o 22:02:15 UTC+2 ąćęłńóśźż napisał(a):
> > > chyba żaden "spirytus skażony" na rynku nie zawiera metanolu.
> > A co zawiera?
>
> Teraz chyba najczęściej izopropanol.
> Trochę to bez sensu, bo można go pić, daje w czachę jak etanol.
> Różnica że trzyma o wiele dłużej.
> A jaki w smaku - nie wiem.
>
Na rynku są różne produkty.
Zazwyczaj izopropanol (i to chyba nieskażony, po prostu o czystości technicznej) jest
sprzedawany jako Denatural najczęściej jest bezbarwny.
Etanol skażony bitrexem i jakimiś smierdziuchami(sam bitrex pewnie dałoby się
oddestylowac) najczęściej jest fioletowo niebieski (choć chyba widziałem też
bezbarwny) nazywa się Denaturat.
Przepis na odbarwianie węglem aktywnym był już dostępny np w serii słynnych
książeczek dla dzieci i młodzieży interesujących się chemia autorstwa Stefana
Sękowskiego.
-
12. Data: 2022-04-17 12:49:21
Temat: Re: denaturat
Od: Sebastian Dziarmaga-Działyński <s...@g...com>
poniedziałek, 11 kwietnia 2022 o 09:07:52 UTC+2 J.F napisał(a):
> On Sun, 10 Apr 2022 03:51:35 -0700 (PDT), Dawid Rutkowski wrote:
> > sobota, 9 kwietnia 2022 o 22:02:15 UTC+2 ąćęłńóśźż napisał(a):
>
> Ale jesli to taka gorzka substancja, to po co ten izopropanol i MEK ?
Bo istnieje takie coś, jak destylacja
Pozdrawiam
SDD
-
13. Data: 2022-04-17 14:09:00
Temat: Re: denaturat
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
On 2022-04-17, Sebastian Dziarmaga-Działyński <s...@g...com> wrote:
> poniedziałek, 11 kwietnia 2022 o 09:07:52 UTC+2 J.F napisał(a):
>> On Sun, 10 Apr 2022 03:51:35 -0700 (PDT), Dawid Rutkowski wrote:
>> > sobota, 9 kwietnia 2022 o 22:02:15 UTC+2 ąćęłńóśźż napisał(a):
>>
>> Ale jesli to taka gorzka substancja, to po co ten izopropanol i MEK ?
>
> Bo istnieje takie coś, jak destylacja
Alkohol etylowy zasadniczo skażano na dwa sposoby: (1) dla mas,
substancjami tworzącymi aezotropy lub posiadające temperaturę wrzenia
bliską etanolu - trzeba mieć sprzęt/wiedzę, aby takie coś rozdzielić -
prosta destylacja tu nie wystarczy, oraz (2) dla profesjonalistów,
prostymi substancjami łatwo dającymi się oddzielić (np. wodorotlenkiem
potasu) - bo profesjonalista i tak sobie z tym poradzi.
--
Marcin