eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1





innych ustaw
ustawy z dnia 19 grudnia 2008 r. o swobodzie
działalności gospodarczej (Dz. U. z 2009 r. Nr 18, poz.
97).

art. 1 pkt 38 ustawy o
„1) cukru surowego luzem”
Proponowana zmiana jest niezbędna z uwagi na fakt, że
zmianie ustawy o
delegacja do wydania przez Ministra Zdrowia
bezpieczeństwie żywności
rozporządzenia określającego wymagania higieniczne w
i żywienia oraz niektórych
zakresie transportu morskiego dotyczy „cukru surowego
innych ustaw
luzem”, a nie „cukru luzem”, należało dokonać
odpowiedniej zmiany.
art. 1 pkt 39 ustawy o
„1. Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego może
Proponowana zmiana 39 do art. 72 ustawy odnoszącego
zmianie ustawy o
przechowywać próbki wszystkich potraw o krótkim okresie
się do pobierania próbek w zakładach żywienia
bezpieczeństwie żywności przydatności do spożycia, wyprodukowanych i przeznaczonych zbiorowego typu zamkniętego wynika z
i żywienia oraz niektórych do żywienia konsumentów w tym zakładzie.
dotychczasowych doświadczeń oraz uwag
innych ustaw
2. Zakład, o którym mowa w ust. 1, w przypadku wprowadzania prowadzących tego typu zakłady, a zwłaszcza małe
do obrotu gotowych potraw pochodzących z innych zakładów
zakłady żywienia zbiorowego, takie jak: żłobki,
przechowuje próbki poszczególnych potraw otrzymanych wraz przedszkola, małe stołówki pracownicze itp. W
z dostawą partii każdej potrawy o krótkim okresie przydatności zakładach tych bezwzględny obowiązek pobierania i
do spożycia z zakładu, w którym zostały wyprodukowane.
przechowywania próbek potraw podnosi znacznie koszty
3. Na podstawie pisemnej umowy zakłady, o których mowa w
wyżywienia, a ze względu na małe rozmiary działalności
ust. 2, mogą ustalić, że obowiązek pobierania i przechowywania w zakresie żywienia ryzyko zatruć pokarmowych i
próbek potraw będzie dotyczył zakładu, w którym potrawy te
zakażeń jest znikome.
zostały wyprodukowane.

4. Pobrane próbki potraw są udostępniane organom Państwowej
Inspekcji Sanitarnej na żądanie tych organów.”
art. 1 pkt 40 ustawy o
„Art. 73. 1. Organami urzędowej kontroli żywności, o których
Przepis kompetencyjny. Doprecyzowanie zakresów
zmianie ustawy o
mowa w art. 4 rozporządzenia nr 882/2004, w zakresie
kompetencji Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji
bezpieczeństwie żywności bezpieczeństwa żywności, są:
Weterynaryjnej określonych z uwzględnieniem
i żywienia oraz niektórych 1) organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z
obowiązującego wspólnotowego ustawodawstwa.
innych ustaw
właściwością określoną przepisami ustawy z dnia 14 marca
1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w odniesieniu do:
82




a) żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i
wprowadzanej do obrotu, przywożonej z państw niebędących
członkami Unii Europejskiej oraz wywożonej i powrotnie
wywożonej do tych państw,
b) produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w
handlu detalicznym,
c) żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze
pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia
zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr
853/2004, produkowanej i wprowadzanej do obrotu lub
wywożonej do państw niebędących członkami Unii
Europejskiej, przywożonej z tych państw w zakresie nieobjętym
decyzją Komisji 2007/275/WE z dnia 17 kwietnia 2007 r.
dotyczącą wykazu zwierząt i produktów mających podlegać
kontroli w punktach kontroli granicznej na mocy dyrektyw
Rady 91/496/EWG i 97/78/WE (Dz. Urz. UE L 116 z
4.05.2007, str. 9) oraz powrotnie wywożonej do tych państw,
d) prawidłowości stosowania zasad systemu HACCP w
zakładach objętych nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
2) organy Inspekcji Weterynaryjnej, zgodnie z właściwością
określoną przepisami ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o
Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007 r. Nr 121, poz. 842, z
późn. zm.1));
3) inne organy w zakresie posiadanych kompetencji.
2. W sprawach przeprowadzania urzędowych kontroli żywności
w odniesieniu do żywności produkowanej lub wprowadzonej do
obrotu z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych
właściwość organów jest określana każdorazowo według
siedziby zakładu lub miejsca prowadzenia tej działalności.
3. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz organy,
o których mowa w ust. 1 pkt 3, są właściwe w sprawach
83




przeprowadzania urzędowych kontroli materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie
określonym w rozporządzeniu nr 1935/2004 oraz w
rozporządzeniu nr 282/2008.
4. Urzędowe kontrole, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) żywność genetycznie zmodyfikowaną oraz organizmy
genetycznie zmodyfikowane przeznaczone do wykorzystania
jako żywność w zakresie uregulowanym w rozporządzeniu nr
1829/2003, w rozporządzeniu nr 1830/2003 oraz
rozporządzeniu (WE) nr 1946/2003 Parlamentu Europejskiego i
Rady z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie transgranicznego
przemieszczania organizmów genetycznie zmodyfikowanych
(Dz. Urz. UE L 287 z 05.11.2003, str. 1), zwanym dalej
„rozporządzeniem nr 1946/2003”;
2) kontrolę wszystkich istotnych danych i informacji
potwierdzających zapewnianie zgodności z rozporządzeniem nr
1924/2006 w zakresie stosowanych przez podmiot działający na
rynku spożywczym oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.
5. Minister właściwy do spraw zdrowia, minister właściwy do
spraw rolnictwa oraz Minister Obrony Narodowej określą, w
drodze rozporządzenia, szczegółowe warunki i sposób
współdziałania w zakresie sprawowania nadzoru organów
Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami Inspekcji
Weterynaryjnej, Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz
Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej, mając na względzie
potrzebę zapewnienia sprawnego nadzoru nad przestrzeganiem
bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym zapewnienie
organom Wojskowej Inspekcji Sanitarnej oraz Wojskowej
Inspekcji Weterynaryjnej możliwości przeprowadzania audytów
w zakładach zaopatrujących w żywność lub ubiegających się o
takie zaopatrywanie Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej
84




oraz wojska obce przebywające na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej.
6. Jeżeli środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są
produkowane lub przechowywane w zakładzie produkującym
lub przechowującym inne środki spożywcze lub właściwe
władze państwa przeznaczenia wywożonej żywności
zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia roślinnego i
zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr
853/2004, wymagają świadectwa zdrowia wystawionego przez
urzędowego lekarza weterynarii, szczegółowe warunki i sposób
współdziałania w zakresie sprawowania nadzoru oraz
przeprowadzania urzędowych kontroli żywności, określa
porozumienie zawarte między Głównym Inspektorem
Sanitarnym a Głównym Lekarzem Weterynarii.”;
art. 1 pkt 41 ustawy o
uchyla się art. 74
Projekt przewiduje uchylenie art. 74 ustawy (art. 1 pkt
zmianie ustawy o
41), który przewiduje upoważnienie dla Ministra
bezpieczeństwie żywności
Zdrowia do wydania rozporządzenia regulującego
i żywienia oraz niektórych
procedury w zakresie urzędowych kontroli żywności
innych ustaw
wykonywanych przez organy Państwowej Inspekcji
Sanitarnej. Zasady przeprowadzania urzędowych kontroli
żywności uregulowane będą w zarządzeniu Głównego
Inspektora Sanitarnego.

art. 1 pkt 42 ustawy o
„2. Opłatami, o których mowa w ust. 1, jest obciążany
Zmiana 42 do art. 75 ust. 2 ustawy wynika z
zmianie ustawy o
producent środka spożywczego lub inny podmiot działający na doświadczeń praktycznych na tle obciążania podmiotów
bezpieczeństwie żywności rynku spożywczym odpowiedzialny za towar w obrocie.”;
obowiązkami wynikającymi ze stwierdzonych w trakcie
i żywienia oraz niektórych
kontroli nieprawidłowości badanych środków
innych ustaw
spożywczych i ponoszonymi w związku z tym opłatami.
Praktyka na tym tle wykazała, że nie w każdym
przypadku właściwym jest, aby opłaty te ponosił
producent środka spożywczego. Jeżeli z okoliczności
85




sprawy wynika, że za nieprawidłową jakość danego
środka spożywczego odpowiedzialność ponosi np.
sprzedawca, wówczas on powinien być obciążany
opłatami za czynności kontrolne.

art. 1 pkt 43 ustawy o
„4) podejmowania innych czynności niezbędnych do
Zmiana ta doprecyzowuje kompetencje organów
zmianie ustawy o
wyjaśnienia sprawy, zgodnie z zakresem uprawnień w ramach
Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowej
bezpieczeństwie żywności urzędowych kontroli żywności, w tym nieodpłatnego pobierania kontroli żywności, co wynika z rozporządzenia (WE) nr
i żywienia oraz niektórych próbek środków spożywczych lub materiałów i wyrobów
882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
innych ustaw
przeznaczonych do kontaktu z żywnością w celu wykonania
kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych
badań laboratoryjnych.”
przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z
prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami
dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt.

art. 1 pkt 44 ustawy o
„Art. 79. 1. Graniczne kontrole sanitarne obejmują żywność
Proponowane zmiany w pkt 44 odnoszą się do
zmianie ustawy o
pochodzenia niezwierzęcego oraz materiały lub wyroby
granicznych kontroli sanitarnych i wynikają przede
bezpieczeństwie żywności przeznaczone do kontaktu z żywnością, przywożone z państw
wszystkim z dotychczasowych doświadczeń w
i żywienia oraz niektórych niebędących członkami Unii Europejskiej.
stosowaniu tych przepisów, a także z konieczności
innych ustaw
nadania tym przepisom bardziej precyzyjnego brzmienia.
2. Graniczne kontrole sanitarne obejmują również żywność
Zmiana do art. 79 ustawy (wyłączenia z dokonywania
pochodzenia niezwierzęcego oraz materiały lub wyroby
granicznych kontroli sanitarnych), uwzględnia
przeznaczone do kontaktu z żywnością, wprowadzone na
wyłączenia analogiczne jak określone w art. 2 ust. 1 pkt
terytorium Wspólnoty Europejskiej przez przejście graniczne
1 ustawy, a także wyłączenia towarów w ilościach
leżące na terytorium innego państwa członkowskiego Unii
wskazujących na ich niehandlowy charakter, w tym w
Europejskiej i niepoddane w tym państwie granicznej kontroli
celu wykonania badań lub doświadczeń albo na cele
sanitarnej, obejmowane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej reklamowe.
procedurą celną, z którą wiąże się dopuszczenie do obrotu.
Zmiana brzmienia art. 80 ustawy ma na względzie
3. Graniczne kontrole sanitarne są przeprowadzane na zasadach doprecyzowanie brzmienia tego przepisu zgodnie z
określonych w art. 15– 24 rozporządzenia nr 882/2004.
zakresem określonym w art. 15 rozporządzenia (WE) nr
4. Graniczne kontrole sanitarne obejmują żywność pochodzenia 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29
niezwierzęcego oraz materiały lub wyroby przeznaczone do
kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych
86
strony : 1 ... 10 ... 20 ... 30 . [ 31 ] . 32 . 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: