eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw

projekt ustawy dotyczy liberalizacji niektórych przepisów dotyczących np. zatwierdzenia dla rozpoczynanej działalności gospodarczej, zwolnienia zakładów żywienia zbiorowego typu zamkniętego z obowiązku pobierania i przechowywania próbek żywności; uproszczenia zasad prowadzenia działalności gospodarczej związanej z produkcją i obrotem żywnością, a także materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 2411
  • Data wpłynięcia: 2009-10-05
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw
  • data uchwalenia: 2010-01-08
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 21, poz. 105

2411-cz-1

27) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające
najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 5, z późn. zm.);
28) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1882/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.
ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli
poziomu azotanów w niektórych środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 364
z 20.12.2006, str. 25);
29) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1883/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r.
ustanawiające metody pobierania próbek i metody analizy do celów urzędowej
kontroli dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli (PCB) w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 364 z 20.12.2006, str. 32);
30) rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących
żywności (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 9, z późn. zm.);
31) rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia
20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników
mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006,
str. 26, z późn. zm.);
32) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1981/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. ustalające
szczegółowe zasady wykonania przepisów art. 32 rozporządzenia (WE) nr 1829/2003
Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wspólnotowego laboratorium
referencyjnego dla organizmów zmodyfikowanych genetycznie (Dz. Urz. UE L 368
z 23.12.2006, str. 99);
33) rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie
dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością (Dz. Urz. UE L 384 z 29.12.2006, str. 75, z późn. zm.);
34) rozporządzenie Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. ustanawiające
metody pobierania próbek i metody analiz do celów urzędowej kontroli poziomów
ołowiu, kadmu, rtęci, cyny nieorganicznej, 3-MCPD i benzo[a]pirenu w środkach
spożywczych (Dz. Urz. UE L 88 z 29.03.2007, str. 29);
35) rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie
produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające
5
rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 (Dz. Urz. UE L 189 z 20.07.2007, str. 1, z późn.
zm.);
36) rozporządzenie Komisji (WE) nr 884/2007 z dnia 26 lipca 2007 r. w sprawie
środków nadzwyczajnych zawieszających stosowanie E128 czerwień 2G jako
barwnika żywności (Dz. Urz. UE L 195 z 27.07.2007, str. 8);
37) rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie
materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu
przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zmieniające rozporządzenie (WE)
nr 2023/2006 (Dz. Urz. UE L 86 z 28.03.2008, str. 9);
38) rozporządzenie Komisji (WE) nr 353/2008 z dnia 18 kwietnia 2008 r.
ustanawiające przepisy wykonawcze w odniesieniu do wniosków o wydanie
zezwolenia na stosowanie oświadczeń zdrowotnych zgodnie z art. 15 rozporządzenia
(WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 109
z 19.04.2008, str. 11);
39) rozporządzenie Rady (WE) nr 733/2008 z dnia 15 lipca 2008 r. w sprawie
warunków regulujących przywóz produktów rolnych pochodzących z krajów trzecich
w następstwie wypadku w elektrowni jądrowej w Czarnobylu (Dz. Urz. UE L 201
z 30.06.2008, str. 1);
40) rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r.
ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007
w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250
z 18.09.2008, str. 1);
41) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1235/2008 z dnia 8 grudnia 2008 r.
ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE)
nr
834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów
ekologicznych z krajów trzecich (Dz. Urz. UE L 334 z 12.12.2008, str. 25);
42) rozporządzenie Komisji (WE) nr 1243/2008 z dnia 12 grudnia 2008 r. zmieniające
załączniki III i VI do dyrektywy 2006/141/WE w odniesieniu do wymogów
dotyczących składu niektórych preparatów do początkowego żywienia niemowląt
(Dz. Urz. UE L 335 z 13.12.2008, str. 25);
6
43) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia
16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na
stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków
aromatyzujących (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 1);
44) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia
16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniające dyrektywę Rady
83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE,
dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L
354 z 31.12.2008, str. 7);
45) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia
16
grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354
z 31.12.2008, str. 16);
46) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia
16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników
żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach
spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91,
rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE
(Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 34);
47) rozporządzenie Komisji (WE) nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 r. dotyczące
składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących
glutenu (Dz. Urz. UE L 16 z 21.01.2009, str. 3);
48) rozporządzenie Komisji (WE) nr 124/2009 z dnia 10 lutego 2009 r. ustalające
maksymalne zawartości w żywności kokcydiostatyków i histomonostatyków
pochodzących z nieuniknionego zanieczyszczenia krzyżowego tymi substancjami
pasz, dla których nie są one przeznaczone (Dz. Urz. UE L 40 z 11.02.2009, str. 7);
49) rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie
aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością (Dz. Urz. UE L 135 z 30.05.2009, str. 3);
50) rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 470/2009 z dnia 6 maja
2009 r. ustanawiające wspólnotowe procedury określania maksymalnych limitów
pozostałości substancji farmakologicznie czynnych w środkach spożywczych
pochodzenia zwierzęcego oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 2377/90
7
oraz zmieniające dyrektywę 2001/82/WE Parlamentu Europejskiego i Rady
i rozporządzenie (WE) nr 726/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L
152 z 16.06.2009, str. 11).

Niniejsza ustawa dokonuje w zakresie swojej regulacji transpozycji następujących
dyrektyw Wspólnot Europejskich:
1) dyrektywy Rady 78/142/EWG z dnia 30 stycznia 1978 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do materiałów i wyrobów
zawierających monomer chlorku winylu przeznaczonych do kontaktu ze środkami
spożywczymi (Dz. Urz. WE L 44 z 15.02.1978, str. 15; Dz. Urz. UE Polskie wydanie
specjalne, rozdz. 13, t. 5, str. 6);
2) dyrektywy Komisji 80/766/EWG z dnia 8 lipca 1980 r. ustanawiającej wspólnotową
metodę analizy do celów urzędowej kontroli poziomu monomeru chlorku winylu
w materiałach i wyrobach, które przeznaczone są do kontaktu ze środkami
spożywczymi (Dz. Urz. WE L 213 z 16.08.1980, str. 42; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 45);
3) dyrektywy Rady 80/777/EWG z dnia 15 lipca 1980 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie wydobywania i wprowadzania do
obrotu naturalnych wód mineralnych (Dz. Urz. WE L 229 z 30.08.1980, str. 1,
z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 50);
4) dyrektywy Komisji 81/432/EWG z dnia 29 kwietnia 1981 r. ustanawiającej
wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli chlorku winylu
uwalnianego z materiałów i wyrobów do środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 167
z 24.06.1981, str. 6; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 154);
5) pierwszej dyrektywy Komisji 81/712/EWG z dnia 28 lipca 1981 r. ustanawiającej
wspólnotowe metody analiz w celu kontroli spełniania kryteriów czystości przez
niektóre dodatki stosowane w środkach spożywczych (Dz. Urz. WE L 257
z 10.09.1981, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 176);
6) dyrektywy Rady 82/711/EWG z dnia 18 października 1982 r. ustanawiającej
podstawowe zasady, niezbędne w badaniach migracji składników materiałów
i
wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami
8
spożywczymi (Dz. Urz. WE L 297 z 23.10.1982, str. 26, z późn. zm.; Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 6, str. 358);
7) dyrektywy Rady 84/500/EWG z dnia 15 października 1984 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących wyrobów ceramicznych
przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi (Dz. Urz. WE L 277
z 20.10.1984, str. 12, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13,
t. 7, str. 196);
8) dyrektywy Rady 85/572/EWG z dnia 19 grudnia 1985 r. ustanawiającej wykaz
płynów modelowych do zastosowania w badaniach migracji składników materiałów
i
wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu ze środkami
spożywczymi (Dz. Urz. WE L 372 z 31.12.1985, str. 14; Dz. Urz. UE Polskie
wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 8, str. 75);
9) dyrektywy Komisji 87/250/EWG z dnia 15 kwietnia 1987 r. w sprawie oznaczania
zawartości alkoholu na etykietach napojów alkoholowych przeznaczonych do
sprzedaży konsumentowi końcowemu (Dz. Urz. WE L 113 z 30.04.1987, str. 57;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 8, str. 275);
10) dyrektywy Rady 88/388/EWG z dnia 22 czerwca 1988 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do środków aromatyzujących
przeznaczonych do użytku w środkach spożywczych i materiałów źródłowych
służących do ich produkcji (Dz. Urz. WE L 184 z 15.07.1988, str. 61, z późn. zm.;
Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 233);
11) dyrektywy Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do środków
spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do
spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 40 z 11.02.1989, str. 27, z późn. zm.; Dz. Urz.
UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9, str. 311);
12) dyrektywy Rady 89/108/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia
ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do głęboko mrożonych
środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 40
z 11.02.1989, str. 34; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 9,
str. 318);
9
strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 33

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: