eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3788
  • Data wpłynięcia: 2011-01-07
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2011-05-12
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690

3788

w pkt D oraz w rozporządzeniu nr 555/2008;
4) zgodności stosowania chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń
geograficznych i określeń tradycyjnych z zasadami określonymi w art. 118m i 118v
rozporządzenia nr 1234/2007 oraz rozporządzeniu Komisji (WE) nr 607/2009 z dnia
14 lipca 2009 r. ustanawiającym niektóre szczegółowe przepisy wykonawcze do
rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do chronionych nazw
pochodzenia i oznaczeń geograficznych, określeń tradycyjnych, etykietowania

i prezentacji niektórych produktów sektora wina (Dz. Urz. UE L 193 z 24.07.2009,
str. 60, z późn. zm.), zwanym dalej „rozporządzeniem nr 607/2009”.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1, jest przeprowadzana w trybie i na zasadach
określonych w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm) w rozdziale 4.

Art. 41. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze
rozporządzenia:
1) sposób i miejsce pobierania próbek winogron, moszczu winogronowego i wina
w trakcie fermentacji, a także ustalania naturalnej zawartości alkoholu

w winogronach, moszczu winogronowym i winie w trakcie fermentacji, mając na
względzie spełnienie wymagań dla przeprowadzania wzbogacania winogron, moszczu
winogronowego i wina w trakcie fermentacji określonych w rozporządzeniu
nr 1234/2007 w załączniku XVa w pkt A i B;
2) termin zamknięcia rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym
mowa w art. 36 rozporządzenia nr 436/2009, mając na względzie spełnienie wymagań
określonych w art. 46 rozporządzenia nr 436/2009;
3) minimalną zawartość alkoholu w wytłokach i osadzie drożdżowym, mając na
względzie zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie

z ograniczeniami, o których mowa w rozporządzeniu nr 1234/2007 w załączniku XVb
w pkt D w ust. 1.

Art. 42. Minister właściwy do spraw rynków rolnych może określić, w drodze
rozporządzenia:

7) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217,
Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541, z 2007 r. Nr 176, poz. 1238, z 2008 r. Nr 214, poz. 1346 i Nr 227,
poz. 1505 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97 i Nr 31, poz. 206.

30
1) sposób usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina, mając na
względzie zapobieganie nadmiernemu tłoczeniu winogron zgodnie z wymaganiami
określonymi w rozporządzeniu nr 1234/2007 w załączniku XVb w pkt D;
2) przedsiębiorców zwolnionych z obowiązku prowadzenia rejestru przychodu

i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa w art. 36 rozporządzenia
nr 436/2009, mając na względzie wymagania określone w art. 37 ust. 3 rozporządzenia
nr 436/2009;
3) maksymalną wydajność winogron uzyskiwaną z jednego hektara uprawy winorośli,
mając na względzie zapewnienie odpowiedniej jakości wyrabianych win;
4) sposób prowadzenia rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich,

o którym mowa w art. 36 rozporządzenia nr 436/2009, odnotowywania informacji
o stwierdzeniu ewentualnych przypadkowych zmian objętości wyrobów winiarskich
oraz ewentualnego przeznaczania wyrabianych wyrobów winiarskich na potrzeby
własne, mając na względzie spełnienie wymagań określonych w art. 39 ust. 2
rozporządzenia nr 436/2009.

Art. 43. 1. W przypadku przewozu wyrobów winiarskich objętych rozporządzeniem
nr 1234/2007, rozpoczynającego się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, uznawane
dokumenty towarzyszące, o których mowa w art. 24 ust. 2 lit. a rozporządzenia nr 436/2009,
sporządza się zgodnie ze wzorem określonym w rozporządzeniu nr 436/2009

w załączniku VII.
2. Dokumenty towarzyszące, o których mowa w art. 24 ust. 2 lit. a rozporządzenia
nr
436/2009 oraz w art. 44 ust. 6 rozporządzenia nr 555/2008, można sporządzać
w formie elektronicznej na informatycznym nośniku danych w sposób wskazany przez
Głównego Inspektora na stronie internetowej Inspekcji.

Art. 44. 1. Organem właściwym do zapewnienia procedury certyfikacji wina,
o którym mowa w art. 61 rozporządzenia nr 607/2009, zwanego dalej „winem

z określonego rocznika”, oraz wina, o którym mowa w art. 62 rozporządzenia nr 607/2009,
zwanego dalej „winem z określonej odmiany winorośli”, jest wojewódzki inspektor właściwy
ze względu na miejsce wyrobu wina.
2. Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa właściwy ze względu na
lokalizację uprawy określoną w art. 29 ust. 4 pkt 3 jest organem właściwym w sprawach
kontroli w ramach certyfikacji, o której mowa w art. 63 rozporządzenia nr 607/2009, mającej

31
na celu ustalenie posiadania owocującej uprawy winorośli, z której będzie wyrabiane wino
z określonej odmiany winorośli, oraz wielkości tej uprawy.
3. Certyfikację wina, o której mowa w art. 63 rozporządzenia nr 607/2009,
przeprowadza się na wniosek przedsiębiorcy wyrabiającego wino z winogron pozyskanych
z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, składany na dany rok
gospodarczy w terminie do dnia 15 sierpnia.
4. Wniosek, o którym mowa w ust. 3, zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres
przedsiębiorcy wyrabiającego wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli
położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a w przypadku gdy
przedsiębiorca ten nie posiada uprawy winorośli, z której wyrabia się wino
przeznaczone do wprowadzenia do obrotu – również imię i nazwisko, miejsce
zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres właściciela uprawy winorośli;
2) określenie miejsca wyrobu wina z określonego rocznika lub wina z określonej
odmiany;
3) informację o lokalizacji uprawy winorośli, z której wyrabia się wino z określonego
rocznika lub wino z określonej odmiany winorośli, w danym roku gospodarczym,
zawierającą wskazanie:
a) województwa, powiatu i gminy,
b) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,
c) numeru arkusza mapy, numeru i wielkości działek ewidencyjnych oraz wielkości:
– powierzchni uprawy winorośli, z której wyrabia się wino z określonego
rocznika lub wino z określonej odmiany winorośli, w danym roku
gospodarczym,
– całkowitej powierzchni uprawy winorośli znajdującej się na tych działkach
oraz powierzchni przeznaczonej do pozyskiwania winogron do wyrobu wina
w danym roku gospodarczym,
d) nazwy lub nazw odmian winorośli, w przypadku wyrobu wina z określonej
odmiany winorośli.
5. Za przeprowadzenie certyfikacji wina z określonego rocznika lub wina

z określonej odmiany winorośli pobiera się opłatę, która stanowi dochód budżetu państwa.
6. Opłatę, o której mowa w ust. 5, wnosi się na rachunek bankowy wojewódzkiego
inspektoratu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych właściwego ze względu na
miejsce wyrobu wina.

32
7. Dowód wniesienia opłaty dołącza się do wniosku, o którym mowa w ust. 3.

Art. 45. 1. W ramach certyfikacji wina z określonego rocznika lub wina z określonej
odmiany winorośli:
1) wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa właściwy ze względu na miejsce
wyrobu wina, na wniosek wojewódzkiego inspektora właściwego ze względu na to
miejsce:
a) niezwłocznie przeprowadza kontrolę mającą na celu ustalenie zgodności ze stanem
faktycznym informacji, o której mowa w art. 44 ust. 4 pkt 3,
b) przekazuje wyniki kontroli, o której mowa w lit. a, w terminie 7 dni od dnia
przeprowadzenia kontroli, wojewódzkiemu inspektorowi właściwemu ze względu
na miejsce wyrobu wina;
2) wojewódzki inspektor właściwy ze względu na miejsce wyrobu wina niezwłocznie
przeprowadza kontrolę wyrobu win podlegających certyfikacji oraz wielkości
posiadanych zapasów win podlegających certyfikacji w poprzednich latach
gospodarczych.
2. Kontrola, o której mowa w ust. 1 pkt 2, jest przeprowadzana w trybie i na zasadach
określonych w ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych w rozdziale 4.

Art. 46. 1. Po przeprowadzeniu certyfikacji wina z określonego rocznika lub wina
z określonej odmiany winorośli wojewódzki inspektor właściwy ze względu na miejsce
wyrobu wina wydaje decyzję w sprawie nadania numeru identyfikacyjnego każdej partii wina
z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany winorośli, zawierającą określenie
ilości litrów wina w partii, której nadano ten numer.
2. Od decyzji, o której mowa w ust. 1, przysługuje odwołanie do Głównego
Inspektora.
3. Numer identyfikacyjny, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się na etykiecie wina
obok danych identyfikujących producenta w rozumieniu art. 56 rozporządzenia nr 607/2009.
4. Główny Inspektor składa corocznie ministrowi właściwemu do spraw rynków
rolnych, w terminie do dnia 15 sierpnia, informację o:
1) liczbie wydanych decyzji o nadaniu numeru identyfikacyjnego, o którym mowa
w ust. 1;

33
2) ilości w hektolitrach win z określonego rocznika wyrobionych w poprzednim roku
gospodarczym;
3) wynikach kontroli przeprowadzonych u producentów win z określonego rocznika
i win z określonej odmiany winorośli, w poprzednim roku gospodarczym.

Art. 47. Minister właściwy do spraw rynków rolnych określi, w drodze
rozporządzenia:
1) stawki opłat za przeprowadzenie certyfikacji wina z określonego rocznika lub wina
z określonej odmiany winorośli, mając na względzie koszty dojazdu do miejsca
uprawy winorośli, koszty dojazdu do miejsca wyrobu wina oraz koszty wykonania
czynności kontrolnych;
2) sposób ustalania i umieszczania numeru identyfikacyjnego partii wina

z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany winorośli, mając na względzie
zapewnienie możliwości identyfikacji każdej partii tego wina wprowadzonej do
obrotu.

Art. 48. Minister właściwy do spraw rynków rolnych jest organem właściwym
w sprawach:
1) uznawania organizacji producentów oraz organizacji międzybranżowych, o którym
mowa w art. 125o rozporządzenia nr 1234/2007, oraz cofania tego uznania;
2) kontroli organizacji producentów oraz organizacji międzybranżowych, o której mowa
w art. 125b ust. 2 lit. b rozporządzenia nr 1234/2007;
3) przekazywania Komisji Europejskiej powiadomień rocznych, o których mowa
w art. 125b ust. 2 lit. c oraz art. 125k ust. 3 lit. d rozporządzenia nr 1234/2007.

Art. 49. Minister właściwy do spraw rynków rolnych, w drodze decyzji:
1) uznaje organizację producentów, jeżeli:
a) organizacja ta spełnia wymagania, o których mowa w art. 125o ust. 1 lit. a
rozporządzenia nr 1234/2007,
b) jest wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego,
c) zrzesza co najmniej 10 członków, którzy w okresie trzech kolejnych lat
gospodarczych uzyskali wpis do ewidencji co najmniej na jeden rok gospodarczy
i do jego zakończenia nie zostali skreśleni z ewidencji w przypadkach określonych
w art. 30 pkt 2 – 4,

34
strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 ... 20 ... 30 ... 45

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: