-
Transport żywności - wymagania
... spożywczych i nie zaleca się przewożenia produktów innych niż żywność. W ramach procedur dobrych praktyk transportowych i HACCP można dopuścić transport artykułów nie spożywczych wyłącznie po przeprowadzeniu analizy zagrożeń i określeniu procedur utrzymania czystości. Ograniczenia dotyczą również transportu środków spożywczych w opakowaniach ...
-
Przewóz żywności a umowa ATP
... się artykułów żywnościowych. Najistotniejsze wydają się postanowienia określone w pkt. A. Uwagi ogólne (ppkt 1-3). Pierwszy punkt stanowi, że kontrola i pomiar temperatur określonych w Załącznikach 2 i 3, powinny być wykonywane tak, że artykuły żywnościowe nie są narażone na warunki szkodliwe dla bezpieczeństwa i jakości środków spożywczych. Pomiar ...
-
Jak uzyskać certyfikat bezpieczeństwa?
... od wielkości. HAACP dotyczy zakładów produkujących żywność, hurtowni artykułów spożywczych, sklepów, barów. Implementacja HACCP powinna zapewnić wzrost ... w wodę, procesy mycia i dezynfekcji, higienę personelu, kontrolę odpadów, składowanie żywności, transport wewnętrzny. Sekwencję wdrażania systemu HACCP przebiega następująco: etap 1 — zdefiniowanie ...