-
Jak powinna być oznakowana żywność?
... jednonienasycony, jest on dobrym i tańszym odpowiednikiem oliwy z oliwek. Olej słonecznikowy, sojowy i kukurydziany zawierają głównie tłuszcze wielonienasycone i również stanowią dobry wybór. Oczywiście to nie znaczy, że oleje należy spożywać w dużych ilościach, zwłaszcza jeśli są poddawane obróbce termicznej (np. używane do smażenia, pieczenia ...
-
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
... OMEGA-3” , sugerującej, że wyrób posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie oleje rzepakowe posiadają takie właściwości [ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i ... zawiera tłuszczów roślinnych” jest sugerowaniem, że inne masła mogą zawierać tłuszcze roślinne, podczas gdy do masła nie wolno dodawać tłuszczów roślinnych ...