Poselski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
projekt dotyczy nałożenia na przedsiębiorców prowadzących jednostki handlowe o całkowitej powierzchni powyżej 250 m2 obowiązku przekazywania żywności z bliską datą przydatności do spożycia lub z uszkodzonym opakowaniem, która jest przeznaczona do likwidacji lub utylizacji na rzec organizacji pożytku publicznego prowadzących działalność w zakresie pomocy społecznej i działalności charytatywnej
- Kadencja sejmu: 7
- Nr druku: 3683
- Data wpłynięcia: 2015-06-05
- Uchwalenie: sprawa niezamknięta
3683
publicznego lub nie mieliby zawartej umowy z taką organizacją. Takie zachowania
penalizowane byłyby karą grzywny.
IV. Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych, w tym budżet państwa i dochody
jednostek samorządu terytorialnego
Proponowana ustawa nie spowoduje zmniejszenia wpływów budżetowych oraz
zwiększenia wydatków budżetowych, a także wydatków po stronie sektora publicznego i
samorządowego.
Natomiast, proponowana ustawa może spowodować w perspektywie wielu lat
zmniejszenie wydatków budżetu państwa na cele związane z pomocą socjalną.
V. Wpływ regulacji na rynek pracy.
Projektowana ustawa nie zawiera przepisów, które mogą mieć wpływ na rynek pracy.
VI. Wpływ regulacji na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość.
Projekt ustawy dotyczy wyłącznie przedsiębiorców prowadzących sprzedaż towarów
żywnościowych w sklepach o całkowitej powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych.
Przepisy mogą w minimalnym stopniu wpływać na konkurencyjność gospodarki, gdyż
obligują tych przedsiębiorców do zawarcia umowy o przekazywanie żywności oraz
następnie do samego przekazywania żywności. Sam obowiązek przekazywania żywności
nie wpływa na sytuację przedsiębiorcy pod względem podatkowym. Przedsiębiorca, tak jak
w sytuacji likwidacji lub utylizacji żywności, ma możliwość obniżenia kwoty podatku VAT
należnego o kwotę podatku naliczonego, zaś wartość przekazanej żywności stanowi koszt
uzyskania przychodów.
VII. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionów
Projekt ustawy nie zawiera przepisów mających wpływ na sytuację i rozwój
regionów.
6. Zgodność projektu ustawy z prawem Unii Europejskiej
Proponowana regulacja jest zgodna z prawem Unii Europejskiej. Wskazać w tym
miejscu trzeba, iż rozwiązania zaproponowane w projekcie ustawy urzeczywistniają część
zaleceń zawartych w Rezolucji Parlamentu Europejskiego z 19 stycznia 2012 r. „Jak
uniknąć marnotrawienia żywności: strategie na rzecz poprawy wydajności łańcucha
żywnościowego w UE” (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 6 sierpnia 2013 roku
(2013/C 227 E/05).
Dokumenty związane z tym projektem:
-
3683
› Pobierz plik