eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

Poselski projekt ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności

projekt dotyczy nałożenia na przedsiębiorców prowadzących jednostki handlowe o całkowitej powierzchni powyżej 250 m2 obowiązku przekazywania żywności z bliską datą przydatności do spożycia lub z uszkodzonym opakowaniem, która jest przeznaczona do likwidacji lub utylizacji na rzec organizacji pożytku publicznego prowadzących działalność w zakresie pomocy społecznej i działalności charytatywnej

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 3683
  • Data wpłynięcia: 2015-06-05
  • Uchwalenie: sprawa niezamknięta

3683

przestrzegaliby obowiązku przekazywania żywności na rzecz organizacji pożytku
publicznego lub nie mieliby zawartej umowy z taką organizacją. Takie zachowania
penalizowane byłyby karą grzywny.


IV. Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych, w tym budżet państwa i dochody
jednostek samorządu terytorialnego

Proponowana ustawa nie spowoduje zmniejszenia wpływów budżetowych oraz
zwiększenia wydatków budżetowych, a także wydatków po stronie sektora publicznego i
samorządowego.
Natomiast, proponowana ustawa może spowodować w perspektywie wielu lat
zmniejszenie wydatków budżetu państwa na cele związane z pomocą socjalną.

V. Wpływ regulacji na rynek pracy.

Projektowana ustawa nie zawiera przepisów, które mogą mieć wpływ na rynek pracy.

VI. Wpływ regulacji na konkurencyjność gospodarki i przedsiębiorczość.

Projekt ustawy dotyczy wyłącznie przedsiębiorców prowadzących sprzedaż towarów
żywnościowych w sklepach o całkowitej powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych.
Przepisy mogą w minimalnym stopniu wpływać na konkurencyjność gospodarki, gdyż
obligują tych przedsiębiorców do zawarcia umowy o przekazywanie żywności oraz
następnie do samego przekazywania żywności. Sam obowiązek przekazywania żywności
nie wpływa na sytuację przedsiębiorcy pod względem podatkowym. Przedsiębiorca, tak jak
w sytuacji likwidacji lub utylizacji żywności, ma możliwość obniżenia kwoty podatku VAT
należnego o kwotę podatku naliczonego, zaś wartość przekazanej żywności stanowi koszt
uzyskania przychodów.

VII. Wpływ regulacji na sytuację i rozwój regionów


Projekt ustawy nie zawiera przepisów mających wpływ na sytuację i rozwój
regionów.


6. Zgodność projektu ustawy z prawem Unii Europejskiej


Proponowana regulacja jest zgodna z prawem Unii Europejskiej. Wskazać w tym
miejscu trzeba, iż rozwiązania zaproponowane w projekcie ustawy urzeczywistniają część
zaleceń zawartych w Rezolucji Parlamentu Europejskiego z 19 stycznia 2012 r. „Jak
uniknąć marnotrawienia żywności: strategie na rzecz poprawy wydajności łańcucha
żywnościowego w UE” (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej z dnia 6 sierpnia 2013 roku
(2013/C 227 E/05).
strony : 1 . [ 2 ]

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: