eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawo › praca w uciążliwych warunkach
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 2

  • 1. Data: 2006-07-11 13:33:35
    Temat: praca w uciążliwych warunkach
    Od: "Prankster" <m...@N...gazeta.pl>

    Witam

    Jestem teraz w pracy. Termometr wskazuje ponad 30 stopni w pomieszczeniu,
    wiatru nie ma, więc nawet otwarte okna nie pomagają. Wodę mieliśmy z
    przydziału, ale trzy półtoralitrowe butelki poszły w trzy dni i do na
    początku miesiąca. Na więcej się narazie nie zanosi.

    Jak można przekonać pracodawcę (albo nawet zmusić), żeby dał nam więcej
    wody? W artukule 232 KP jest coś o "warunkach szczególnie uciążliwych"
    i "nieodpłatnych napojach". Nie dopatrzyłem się niestety nic o definicji
    tych "warunków uciążliwych", ani o tym, czy pracodawca może tak wydzielać
    wodę, jak to jest u mnie (3 butelki wody dane od razu jak jak tylko przyszły
    na niewiadomo jaki okres). Niektórzy chyba nawet dostali wodę pozostałą z
    zeszłego roku (mówili, że była przeterminowana).

    Kiedyś obiło mi się o uszy, że można w takich warunkach odmówić wykonywania
    obowiązków, albo prosić o przeniesienie do innego pomieszczenia, w którym są
    bardziej odpowiednie warunki. Czy wiecie coś więcej na ten temat?

    Dodam jeszcze, że w budynku nie ma żadnej klimatyzacji, niektórzy tylko
    przynieśli własne wentylatory, które i tak za dużo nie pomagają.

    Pozdrawiam

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


  • 2. Data: 2006-07-12 06:04:18
    Temat: Re: praca w uciążliwych warunkach
    Od: "Gośkaa" <z...@z...com>

    Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych
    przepisów bhp -tekst jednolity ogłoszony w Dz. U. nr 169 poz. 1650 z
    roku 2003):
    Dział V paragraf 112:
    Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę
    zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub
    okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody,
    inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być
    dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologiznych
    pracowników.

    Rozporządzenie RM z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych
    posiłków i napojów (Dz. U. nr 60 poz. 279 z roku 1996):
    Paragraf 4.5:
    Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym na stanowiskach
    pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi
    przekracza 28 stopni C.
    Paragraf 2:
    Pracodawca zapenia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej
    potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od
    warunków wykonywania pracy (...)

strony : [ 1 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1