eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawoSmakowitości za kratkami :-)))))) › Smakowitości za kratkami :-))))))
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
    sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
    From: Kaja <k...@n...ma.wp.pl>
    Newsgroups: pl.soc.prawo
    Subject: Smakowitości za kratkami :-))))))
    Date: Fri, 14 Apr 2006 01:53:08 +0200
    Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
    Lines: 30
    Message-ID: <e1mo6f$pe4$1@atlantis.news.tpi.pl>
    NNTP-Posting-Host: 212.244.223.131
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1144972304 26052 212.244.223.131 (13 Apr 2006 23:51:44
    GMT)
    X-Complaints-To: u...@t...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Apr 2006 23:51:44 +0000 (UTC)
    User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.soc.prawo:381617
    [ ukryj nagłówki ]

    http://fakty.interia.pl/news?inf=738290
    Na śniadanie kanapki z szynką, na kolację z polędwicą miodową, a na
    obiad kotlet schabowy albo faszerowany kurczak. To nie menu z hotelowej
    restauracji, ale posiłki serwowane osadzonym w Areszcie Śledczym w
    Piotrkowie.
    Areszt ogłosił właśnie przetarg na dostawę mięsa i wędlin na najbliższy
    rok. Chce zamówić m.in.: po pół tony kiełbasy krakowskiej, szynki
    wieprzowej, polędwic kurpiowskiej, miodowej i kanadyjskiej oraz piersi z
    indyka, a także tonę kiełbasy dębickiej, 3 tony kurczaka faszerowanego i
    1,5 t zawijańca drobiowego. Na liście są też skromniejsze pozycje, jak
    salceson, pasztetowa, kaszanka, parówki, mortadela - informuje "Dziennik
    Łódzki".
    Podpułkownik Andrzej Wojtaniec, zastępca dyrektora aresztu, twierdzi, że
    to żadne luksusy, tylko takie... nazwy handlowe. - Lepsze wędliny
    potrzebne są dla osadzonych, którym lekarze zalecili diety, a takich
    trafia do nas wielu - mówi Wojtaniec.

    Tymczasem w szpitalach większość pacjentów jest na dietach, ale... -
    Szynkę kupujemy tylko na Boże Narodzenie i na Wielkanoc - mówi Krzysztof
    Saf, kierownik działu żywienia w szpitalu wojewódzkim w Piotrkowie.
    Dzienna stawka żywieniowa w aresztach wynosi 4,50 zł, a tzw. lecznicza
    (dla osób na diecie) ponad 5 zł (w szpitalu 3,95 zł). To jednak tylko
    tzw. wsad do kotła, bo rzeczywisty koszt posiłku dla osoby aresztowanej
    wynosi około 9 zł.

    W ubiegłym roku mięso i wędliny dla osadzonych w piotrkowskim areszcie
    kosztowały około 900 tysięcy złotych.

    --
    Kaja

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1