eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

projekt dotyczy utworzenia Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności, która przejmie zadania obecnie wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz częściowo działania podejmowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Inspekcję Ochrony Środowiska

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2624
  • Data wpłynięcia: 2014-03-14
  • Uchwalenie: sprawa niezamknięta

2624

9) koordynuje, nadzoruje i kontroluje zbieranie informacji w ramach systemu identyfikacji i
rejestracji zwierząt,
10) utrzymuje rezerwę szczepionek, biopreparatów i produktów biobójczych oraz innych środków
niezbędnych do diagnozowania i zwalczania organizmów kwarantannowych oraz chorób
zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych, oraz monitorowania chorób odzwierzęcych i
odzwierzęcych czynników chorobotwórczych, a także związanej z nimi oporności na środki
przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w żywności i paszach;
11) dokonuje oceny stanu zagrożenia upraw na terytorium kraju przez organizmy kwarantannowe
oraz prowadzi ewidencję występowania tych organizmów;
12) zarządza systemem wymiany informacji, o którym mowa w art. 66 ust. 1;
13) sprawuje nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem systemu teleinformatycznego, o którym
mowa w art. 53 ust. 1, w ramach którego w szczególności:

a) ma prawo do bezpośredniego dostępu do danych zawartych w centralnej bazie danych, o
której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 1,

b) przeprowadza
kontrolę w zakresie prawidłowego funkcjonowania systemu
teleinformatycznego, o którym mowa w art. 53 ust. 1, w tym kontroluje wprowadzanie przez
upoważnione podmioty danych dotyczących wyników przeprowadzonych badan
laboratoryjnych, w zakresie określonym w art. 47, do centralnej bazy danych, o której mowa w
art. 53 ust. 1 pkt 1;
14) prowadzi Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO oraz koordynuje
udział w pracach Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO;
15) inicjuje i organizuje szkolenia dla urzędowych lekarzy weterynari oraz doskonalenia zawodowe
dla pracowników Inspekcji w zakresie objętym zadaniami Inspekcji;
16) może inicjować, organizować i prowadzić działalność informacyjną dla podmiotów
podlegających nadzorowi Inspekcji oraz prowadzić szkolenia z zakresu realizacji zadań
Inspekcji.
17) wykonuje zadania określone w przepisach odrębnych.

2. Główny Inspektor, w zakresie realizacji zadań Inspekcji, współpracuje z:
1) organami państw członkowskich Uni Europejskiej,
2) właściwymi organami innych państw na podstawie zawartych umów i porozumień,
3) Komisją Europejską,
4) organizacjami międzynarodowymi.
3. Główny Inspektor w zakresie realizacji zadania, o którym mowa w ust. 2, działa z urzędu lub
na wniosek właściwych organów, o których mowa w ust. 2, organizacji międzynarodowych lub
Komisji Europejskiej.
4. Główny Inspektor, realizując zadanie, o którym mowa w ust. 2, przekazuje informacje
uzyskane przez organy Inspekcji przy wykonywaniu czynności określonych w ustawie.
5. Główny Inspektor może odmówić przekazania informacji organom, o których mowa w ust.
2, organizacjom międzynarodowym oraz Komisji Europejskiej, lub podjęcia działań, o których mowa
w ust. 2, jeżeli mogłoby to stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa.
6. Do informacji, o których mowa w ust. 4, stosuje się przepisy o ochronie informacji
niejawnych.
7. Informacje, o których mowa w ust. 4, dotyczące działań:
1) naruszających lub mogących naruszać prawodawstwo weterynaryjne, fitosanitarne oraz
związane z bezpieczeństwem żywności w stopniu zagrażającym zdrowiu publicznemu lub
2) mających szczególne znaczenie dla Uni Europejskiej lub powodujących konsekwencje dla
poszczególnych państw członkowskich
- Główny Inspektor, w porozumieniu z Komisją Europejską i organami, o których mowa w ust. 2 oraz
zainteresowanych państw członkowskich, w przypadku braku innych środków zapobiegawczych,
podaje informacje, o których mowa w ust. 7 do publicznej wiadomości w środkach masowego
przekazu.
8. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, zakres i tryb współpracy Głównego
Inspektora z organami Uni Europejskiej i państw trzecich, Komisją Europejską oraz innymi
organizacjami międzynarodowymi, których Rzeczpospolita Polska jest członkiem, biorąc pod uwagę:
1) prawidłowe stosowanie prawodawstwa weterynaryjnego, fitosanitarnego oraz związanego z
bezpieczeństwem żywności i pasz;
2) wykrywanie naruszeń prawodawstwa, o którym mowa w pkt 1 i zapobieganie im;
3) konieczność informowania o zawieranych z państwami trzecimi umowach lub porozumieniach
w zakresie weterynari , ochrony roślin, bezpieczeństwa żywności i pasz.

9. Główny Inspektor może wystąpić z wnioskiem do Komisji Europejskiej o wsparcie finansowe
dla wykonania zadań Inspekcji i jest odpowiedzialny za prawidłowe wydatkowanie przyznanych
środków.

10. Główny Inspektor składa Prezesowi Rady Ministrów corocznie, do dnia 30 kwietnia,
sprawozdanie z realizacji zadań Inspekcji w roku ubiegłym.

Art. 15. Wojewódzkiego inspektora powołuje i odwołuje Prezes Rady Ministrów na wniosek
Głównego Inspektora.

Art. 16. 1. Wojewódzki inspektor podlega, w zakresie realizacji zadań Inspekcji na obszarze
swojej właściwości, Głównemu Inspektorowi.
2. Graniczny inspektor podlega Głównemu Inspektorowi.
3. Powiatowy inspektor podlega wojewódzkiemu inspektorowi.
4. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, terytorialny zakres działania powiatowych
i granicznych inspektorów oraz ich siedziby, biorąc pod uwagę:
1) zasadniczy podział terytorialny państwa, z tym że zakres działania powiatowego inspektora
może obejmować kilka powiatów;
2) możliwości finansowe i organizacyjne Inspekcji;
3) potrzebę zapewnienia realizacji zadań Inspekcji na obszarze całego kraju.

Art. 17. 1. Wojewódzkim, powiatowym i granicznym inspektorem może być osoba, która:
1) jest lekarzem weterynari posiadającym prawo wykonywania zawodu na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej;
2) jest obywatelem polskim;
3) korzysta z pełni praw publicznych;
4) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo
skarbowe;
5) nie była karana zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych w urzędach organów władzy
publicznej lub pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi;
6) posiada kompetencje kierownicze;
7) posiada co najmniej:
a) 5-letni staż pracy w administracji publicznej w zakresie objętym przedmiotem działalności
Inspekcji - w przypadku wojewódzkiego lekarza weterynari ,
b) 3-letni staż pracy w administracji publicznej w zakresie objętym przedmiotem działalności

Inspekcji - w przypadku powiatowego i granicznego lekarza weterynari ,
2. Zastępców wojewódzkiego inspektora, w liczbie 3, powołuje i odwołuje Główny Inspektor
na wniosek wojewódzkiego inspektora.
3. Zastępców granicznego inspektora, w liczbie 2, powołuje i odwołuje Główny Inspektor.
4. Zastępców powiatowego inspektora, w liczbie 2, powołuje i odwołuje wojewódzki inspektor
na wniosek powiatowego inspektora.
5. Zastępcą wojewódzkiego, granicznego i powiatowego inspektora może być osoba, która:
1) jest lekarzem weterynari posiadającym prawo wykonywania zawodu na terytorium
Rzeczpospolitej Polskiej lub posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny;
2) jest obywatelem polskim;
3) korzysta z pełni praw publicznych;
4) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo
skarbowe;
5) nie była karana zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych w urzędach organów władzy
publicznej lub pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi;
6) posiada kompetencje kierownicze;
7) posiada co najmniej:
a) 5-letni staż pracy w administracji publicznej w zakresie objętym przedmiotem działalności
Inspekcji - w przypadku zastępcy wojewódzkiego inspektora,

b) 3-letni staż pracy w administracji publicznej w zakresie objętym przedmiotem działalności
Inspekcji – w przypadku powiatowego i granicznego inspektora;
6. Czynności wynikające ze stosunku pracy wobec:
1) wojewódzkiego inspektora oraz jego zastępcy - wykonuje Główny Inspektor;
2) powiatowego inspektora oraz jego zastępcy - wykonuje wojewódzki inspektor;
3) granicznego inspektora oraz jego zastępcy - wykonuje Główny Inspektor.

7. Kandydaci na stanowiska wojewódzkiego i granicznego inspektora oraz ich zastępcy
wyłaniani są w wyniku postępowania kwalifikacyjnego przeprowadzonego przez Głównego
Inspektora.

8. Kandydaci na stanowisko powiatowego inspektora oraz jego zastępcy wyłaniani są w
wyniku postępowania kwalifikacyjnego przeprowadzonego przez wojewódzkiego inspektora.


9. Rada Ministrów, w drodze rozporządzenia, określi warunki i sposób prowadzenia
postępowania kwalifikacyjnego, o którym mowa w ust. 7 i 8, w tym w szczególności sposób
ogłaszania o zamiarze przeprowadzenia postępowania kwalifikacyjnego oraz skład i zasady działania
komisji kwalifikacyjnej.

Art. 18. 1. Główny Inspektor może zawiesić w wykonywaniu obowiązków wojewódzkiego,
powiatowego lub granicznego inspektora lub jego zastępcę, jeżeli jego działalność lub działalność
kierowanego przez niego inspektoratu może zagrozić prawidłowemu wykonywaniu zadań Inspekcji.
Podejmując decyzję o zawieszeniu, Główny Inspektor wyznacza osobę pełniącą obowiązki
zawieszonego organu.
2. Okres zawieszenia, o którym mowa w ust. 1, trwa do czasu zakończenia postępowania
wyjaśniającego lub dyscyplinarnego w rozumieniu przepisów o służbie cywilnej.
3. W stosunku do powiatowego inspektora i jego zastępcy kompetencje, o których mowa w
ust. 1, przysługują wojewódzkiemu inspektorowi.

Art. 19. 1. Wojewódzki inspektor wykonuje swoje zadania przy pomocy wojewódzkiego
inspektoratu weterynari i żywności.
2. Powiatowy inspektor wykonuje swoje zadania przy pomocy powiatowego inspektoratu
weterynari i żywności.
3. Graniczny inspektor wykonuje swoje zadania przy pomocy granicznego inspektoratu
weterynari i żywności. W ramach granicznego inspektoratu weterynari i żywności funkcjonują
graniczne posterunki kontroli zatwierdzane na podstawie odrębnych przepisów.
4. Rada Ministrów określi, w drodze zarządzenia, organizację wojewódzkich, powiatowych i
granicznych inspektoratów weterynari i żywności, mając na względzie prawidłowość realizacji
zadań Inspekcji.

Art. 20. 1. Wojewódzki inspektor, w szczególności:
1) koordynuje i nadzoruje realizacje ustawowych zadań Inspekcji na terenie województwa;
2) reprezentuje wojewódzki inspektorat na zewnątrz, składa oświadczenia woli w sprawach
majątkowych i przyjmuje inne zobowiązania w granicach posiadanych pełnomocnictw;
3) ustala kierunki działania, wydaje instrukcje określające sposób postępowania powiatowych
inspektorów na obszarze województwa oraz kontroluje sposób wykonywania przez nich zadań
Inspekcji;
4) może wydawać powiatowym inspektorom polecenia dotyczące podjęcia określonych czynności
oraz żądać od nich informacji z zakresu ich działania;
5) udziela upoważnień pracownikom Inspekcji do wykonywania zadań w imieniu wojewódzkiego
inspektora;
6) organizuje szkolenia dla lekarzy weterynari oraz doskonalenia zawodowe dla pracowników
Inspekcji w zakresie objętym zadaniami Inspekcji;
7) może inicjować, organizować i prowadzić działalność informacyjną dla podmiotów
podlegających nadzorowi Inspekcji oraz prowadzić szkolenia z zakresu realizacji zadań
Inspekcji;
8) nadzoruje na obszarze województwa działanie systemów informatycznych utworzonych i
użytkowanych przez Inspekcję;
9) wydaje decyzje administracyjne w sprawach należących do zakresu działania i kompetencji
Inspekcji;
10) wydaje regulaminy, instrukcje i zarządzenia wewnętrzne;
11) prowadzi rejestr przedsiębiorców oraz inne określone zadaniami Inspekcji;
12) wykonuje inne zadania zlecone przez Głównego Inspektora lub określone w przepisach
odrębnych.
2. Wojewódzki oraz graniczny inspektor corocznie, do dnia 30 marca, a na żądanie Głównego
Inspektora w każdym czasie, przekazują Głównemu Inspektorowi informacje o realizacji zadań
Inspekcji odpowiednio na obszarze województwa albo w terytorialnym zakresie działania
granicznego inspektora.
3. Powiatowy inspektor corocznie, do dnia 28 lutego, a na żądanie wojewódzkiego inspektora
w każdym czasie, przekazuje wojewódzkiemu inspektorowi informacje o realizacji zadań Inspekcji w
terytorialnym zakresie działania powiatowego inspektora.

Art. 21.
1. W rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego, w sprawach związanych z
wykonywaniem zadań Inspekcji, organem pierwszej instancji jest powiatowy inspektor, chyba że
przepisy odrębne stanowią inaczej.
2. W rozumieniu Kodeksu postępowania administracyjnego w postępowaniu
administracyjnym organem wyższego stopnia, w stosunku do:
1) powiatowego inspektora - jest wojewódzki inspektor;
2) wojewódzkiego i granicznego inspektora - jest Główny Inspektor.
3. Organ wyższego stopnia może podejmować wszelkie czynności należące do zakresu
działania organu niższego stopnia, jeżeli jest to uzasadnione szczególną wagą lub zawiłością sprawy.
W tych przypadkach organ wyższego stopnia staje się organem pierwszej instancji.
4. O podjęciu czynności, o których mowa w ust. 3, organ wyższego stopnia powiadamia organ
pierwszej instancji.
5. Główny Inspektor może podejmować wszelkie czynności należące do zakresu działania
Inspekcji, w celu przeciwdziałania zagrożeniom, o których mowa w art. 27 ust. 1. W tych
przypadkach Główny Inspektor staje się organem pierwszej instancji. O podjęciu czynności Główny
Inspektor zawiadamia wojewódzkiego, powiatowego lub granicznego inspektora.

Art. 22. 1. Koszty działalności Inspekcji i wykonywania zadań określonych w przepisach
niniejszej ustawy pokrywane są z budżetu państwa.
2. Państwowy Inspektorat, wojewódzkie, powiatowe i graniczne inspektoraty weterynari i
żywności są państwowymi jednostkami budżetowymi.
3. Główny Inspektor jest dysponentem pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia budżetu
państwa.
4. Wojewódzki inspektor jest dysponentem drugiego i trzeciego stopnia budżetu państwa.
5. Powiatowy i graniczny inspektor jest dysponentem trzeciego stopnia budżetu państwa.
6. W budżecie Głównego Inspektora wyodrębnia się środki przeznaczone na:
1) zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt i chorób odzwierzęcych podlegających obowiązkowi
zwalczania, w tym na odszkodowania, zapomogi i nagrody oraz zadania wynikające z planów
gotowości zwalczania chorób zakaźnych zwierząt;
2) badania kontrolne zakażeń zwierząt;
3) monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych
podlegających obowiązkowi monitorowania oraz związanej z nimi oporności na środki
przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w żywności i paszach;
4) prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, niepożądanych i niebezpiecznych,
pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych
u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w żywności, w
wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach;
5) realizację rocznych planów urzędowej kontroli pasz i pasz leczniczych;
6) nadzór nad obrotem i ilością stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych;
7) nadzór nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badaniem przedubojowym i poubojowym, oceną
mięsa i nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w trakcie uboju;
8) nadzór nad pozyskiwaniem i przetwórstwem środków spożywczych, nadzór nad składowaniem,
transportem i obrotem środkami spożywczymi;
9) nadzór nad badaniem mięsa zwierząt łownych;
10) badanie laboratoryjne mięsa na obecność włośni;
11) nadzór nad wytwarzaniem, obrotem i stosowaniem pasz leczniczych;
12) nadzór nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt;
13) zwalczanie chorób zakaźnych roślin oraz innych działań, związanych ze stwierdzeniem
organizmów kwarantannowych;
14) kontrolę fitosanitarną roślin lub przedmiotów, podłoży i gleby oraz środków transportu w
miejscach wwozu i na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej;
15) ocenę stanu zagrożenia roślin przez organizmy szkodliwe oraz prowadzenie ewidencji tych
organizmów;
16) nadzór nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin;
17) nadzór nad obrotem, ocenę i kontrolę materiału siewnego.

2. Lekarzom weterynari i innym osobom, o których mowa w art. 12 ust. 2 pkt 2, wyznaczonym
do wykonywania czynności, o których mowa w art. 23, przysługuje wynagrodzenie w wysokości
określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 23 ust. 9.
Art. 23. 1. Powiatowy inspektor do wykonywania czynności urzędowych, może:
1) wyznaczać na czas określony lekarzy weterynari niebędących pracownikami Inspekcji do:
a) szczepień ochronnych lub badań rozpoznawczych,
b) sprawowania nadzoru nad miejscami gromadzenia, skupu lub sprzedaży zwierząt,
targowiskami oraz wystawami, pokazami lub konkursami zwierząt,
c) badania zwierząt umieszczanych na rynku, przeznaczonych do wywozu oraz wystawiania
świadectw zdrowia,
d) sprawowania nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i
poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt w
trakcie uboju,
e) badania mięsa zwierząt łownych,
f) sprawowania nadzoru nad rozbiorem, przetwórstwem lub przechowywaniem mięsa i
produktów mięsnych oraz wystawiania wymaganych świadectw zdrowia,
g) sprawowania nadzoru nad pozyskiwaniem, przechowywaniem oraz punktami odbioru
mleka, przetwórstwem oraz przechowywaniem produktów wytworzonych z
wykorzystaniem mleka i wystawiania wymaganych świadectw zdrowia
strony : 1 ... 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 20 ... 25

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: