eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

projekt dotyczy utworzenia Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności, która przejmie zadania obecnie wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz częściowo działania podejmowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Inspekcję Ochrony Środowiska

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2624
  • Data wpłynięcia: 2014-03-14
  • Uchwalenie: sprawa niezamknięta

2624


Druk nr 2624


Warszawa, 12 marca 2014 r.
SEJM

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VII kadencja




Pani

Ewa Kopacz

Marszałek Sejmu

Rzeczypospolitej Polskiej

Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia
2 kwietnia 1997 r. i na podstawie art. 32 ust. 2 regulaminu Sejmu niżej podpisani
posłowie wnoszą projekt ustawy:

- o Państwowej Inspekcji Weterynarii
i Żywności.

Do reprezentowania wnioskodawców w pracach nad projektem ustawy
upoważniamy panią poseł Dorotę Niedzielę.



(-) Małgorzata Adamczak; (-) Tadeusz Arkit; (-) Jerzy Borowczak;
(-) Łukasz Borowiak; (-) Beata Bublewicz; (-) Barbara Czaplicka; (-) Artur
Dunin; (-) Zenon Durka; (-) Jerzy Fedorowicz; (-) Elżbieta Gapińska;
(-) Czesław Gluza; (-) Tomasz Głogowski; (-) Rafał Grupiński; (-) Iwona
Guzowska; (-) Katarzyna Hall; (-) Marek Hok; (-) Stanisław Huskowski;
(-) Renata Janik; (-) Bożena Kamińska; (-) Magdalena Kochan; (-) Brygida
Kolenda-Łabuś; (-) Ewa Kołodziej; (-) Sławomir Kowalski; (-) Iwona
Kozłowska; (-) Ligia Krajewska; (-) Elżbieta Królikowska-Kińska;
(-) Arkadiusz Litwiński; (-) Zofia Ławrynowicz; (-) Rajmund Miller;
(-) Małgorzata Niemczyk; (-) Paweł Papke; (-) Lucjan Marek Pietrzczyk;
(-) Marek Rząsa; (-) Wojciech Saługa; (-) Henryk Siedlaczek; (-) Paweł
Suski; (-) Tomasz Szymański; (-) Iwona Śledzińska-Katarasińska; (-) Marcin
Święcicki; (-) Łukasz Tusk; (-) Monika Wielichowska; (-) Mariusz Witczak;
(-) Ewa Wolak; (-) Marek Wójcik; (-) Jerzy Ziętek; (-) Ewa Żmuda-
Trzebiatowska.


projekt

USTAWA
z dnia ____________________
o Państwowej Inspekcji Weterynari i Żywności



Rozdział 1
Przepisy ogólne

Art. 1. Ustawa określa:
1) zadania, organizację, tryb działania oraz zasady finansowania Państwowej Inspekcji Weterynari
i Żywności, zwanej dalej "Inspekcją";
2) zasady współpracy organów Inspekcji z organami centralnymi państw członkowskich Uni
Europejskiej odpowiedzialnymi za przestrzeganie stosowania prawodawstwa weterynaryjnego
i fitosanitarnego lub organami, którym takie kompetencje zostały przekazane (właściwą
władzą), oraz Komisją Europejską w zakresie realizacji zadań Inspekcji;
3) zasady związane z procedurami w zakresie bezpieczeństwa żywości i organizacją urzędowych
kontroli żywności, w tym także przeprowadzonych w celu sprawdzenia zgodności z prawem
paszowym i prawem żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu
zwierząt;
4) zasady wystawiania świadectw zdrowia, w tym określone w przepisach zawartych w aktach
prawnych wymienionych w załącznikach nr 1 i 2 do ustawy z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli
weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145, z 2006 r. Nr 17, poz. 127, z 2008 r. Nr
145, poz. 916 oraz z 2009 r. Nr 18, poz. 97);
5) zasady nadzoru nad zdrowiem roślin, zapobieganiem zagrożeniom związanym z obrotem i
stosowaniem środków ochrony roślin oraz nadzorem nad wytwarzaniem, oceną i obrotem
materiałem siewnym, określone w ustawie o ochronie roślin z dnia 18 grudnia 2003 r. (Dz. U. z
2004 r. Nr 11, poz. 94 ze zm.) oraz ustawie z dnia 09 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U.
2012. 1512);


Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o prawodawstwie weterynaryjnym, fitosanitarnym oraz
żywnościowym - rozumie się przez to przepisy Uni Europejskiej dotyczące zdrowia zwierząt i ich
dobrostanu, zdrowia roślin lub zdrowia publicznego, a także przepisy wdrażające lub wykonujące te
przepisy, w szczególności przepisy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, weterynaryjnej kontroli
granicznej, kontroli weterynaryjnej w handlu, produktach pochodzenia zwierzęcego, ochronie
zdrowia zwierząt, ochronie roślin oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, żywieniu zwierząt i
paszach.

Art. 3. Inspekcja realizuje zadania z zakresu ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa
żywności, nadzoru nad zdrowiem roślin, zapobiegania zagrożeniom związanym z obrotem i
stosowaniem środków ochrony roślin, nadzoru nad wytwarzaniem, oceną i obrotem materiałem
siewnym w celu zapewnienia ochrony zdrowia publicznego.

Art. 4. W zakresie ochrony zdrowia zwierząt oraz bezpieczeństwa żywności do zadań Inspekcji
należy, w szczególności:

www.klub.platforma.org



1) zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, w tym chorób odzwierzęcych;
2) badania kontrolne zakażeń zwierząt;
3) monitorowanie chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych oraz
związanej z nimi oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, w żywności i
paszach;
4) badanie zwierząt rzeźnych oraz żywności;
5) przeprowadzanie:
a) weterynaryjnej kontroli granicznej,
b) kontroli weterynaryjnej w handlu i wywozie zwierząt oraz produktów w rozumieniu
przepisów o kontroli weterynaryjnej w handlu,
c) kontroli administracyjnych i kontroli na miejscu przestrzegania wymogów, w zakresie
określonym w przepisach o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego,
jako organ kontroli, o którym mowa w art. 48 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr
1122/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania
rozporządzenia Rady (WE) nr 73/2009 odnośnie do zasady wzajemnej zgodności, modulacji
oraz zintegrowanego systemu zarządzania i kontroli w ramach systemów wsparcia
bezpośredniego dla rolników przewidzianych w wymienionym rozporządzeniu oraz
wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w odniesieniu do zasady wzajemnej
zgodności w ramach systemu wsparcia ustanowionego dla sektora wina (Dz. Urz. UE L 316 z
02.12.2009, str. 65, ze zm.),
d) kontroli wyrobów do diagnostyki in vitro stosowanych w medycynie weterynaryjnej, w
rozumieniu art. 2 pkt 40 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz
zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt (Dz. U. z 2008 r. Nr 213, poz. 1342 oraz z 2010 r. Nr
47, poz. 278, Nr 60, poz. 372 i Nr 78, poz. 513), zwanych dalej "wyrobami do diagnostyki in
vitro
stosowanymi w medycynie weterynaryjnej", mającej na celu ustalenie, czy
wprowadzone do obrotu lub używania wyroby znajdują się w wykazie wyrobów do
diagnostyki in vitro stosowanych w medycynie weterynaryjnej, o którym mowa w art. 76a
ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób
zakaźnych zwierząt,
e) kontroli warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz
warunków żywienia zbiorowego,
f) kontroli warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością,
g) kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie
określonym w rozporządzeniu 1935/2004 oraz w rozporządzeniu 282/2008,
h) kontroli w zakresie dokonania napromieniowania żywności promieniowaniem jonizującym
6) sprawowanie kontroli w zakresie bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do:

a) żywności pochodzenia niezwierzęcego produkowanej i wprowadzanej do obrotu,
przywożonej z państw trzecich oraz wywożonej i powrotnie wywożonej do tych państw,

b) produktów pochodzenia zwierzęcego znajdujących się w handlu detalicznym,
c) żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i
produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr
853/2004, produkowanej i wprowadzanej do obrotu lub wywożonej do państw trzecich,
przywożonej z tych państw w zakresie nieobjętym decyzją Komisji 2007/275/WE z dnia 17
kwietnia 2007 r. dotyczącą wykazu zwierząt i produktów mających podlegać kontroli w
punktach kontroli granicznej na mocy dyrektyw Rady 91/496/EWG i 97/78/WE (Dz. Urz. UE
L 116 z 04.05.2007, str. 9) oraz powrotnie wywożonej do tych państw,
d) prawidłowości stosowania zasad systemu HACCP.
7) sprawowanie nadzoru nad:
a) bezpieczeństwem i jakością zdrowotną żywności, w tym nad wymaganiami weterynaryjnymi
i żywnościowymi przy ich produkcji, znakowaniu, umieszczaniu na rynku, sprzedaży
bezpośredniej oraz wymaganiami dla owoców i warzyw nieprzeznaczonych do sprzedaży,
b) produkcją żywności ekologicznej oraz produktami tradycyjnymi i regionalnymi,
c) wytwarzaniem, obrotem, stosowaniem pasz w żywieniu zwierząt, organizmów genetycznie
zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego i pasz z materiałów genetycznie
zmodyfikowanych oraz nad transgranicznym przemieszczaniem organizmów genetycznie
zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego,
d) zdrowiem zwierząt przeznaczonych do rozrodu oraz jakością zdrowotną materiału
biologicznego i jaj wylęgowych drobiu,
e) obrotem i ilością stosowanych produktów leczniczych weterynaryjnych,
f) wytwarzaniem i stosowaniem pasz leczniczych,

g) przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt,
h) przestrzeganiem zasad identyfikacji i rejestracji zwierząt oraz przemieszczaniem zwierząt,
i) przestrzeganiem wymagań weterynaryjnych w gospodarstwach utrzymujących zwierzęta
gospodarskie,
j) utrzymywaniem, hodowlą, prowadzeniem ewidencji zwierząt doświadczalnych w
jednostkach doświadczalnych, hodowlanych i u dostawców,
8) prowadzenie monitorowania substancji niedozwolonych, niepożądanych i niebezpiecznych,
pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych
u zwierząt, w ich wydzielinach i wydalinach, w tkankach lub narządach zwierząt, w żywności, w
wodzie przeznaczonej do pojenia zwierząt oraz paszach;
9) monitorowanie produktów wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej przez podmiot działający na rynku spożywczym:

a) preparaty do początkowego żywienia niemowląt oraz środki spożywcze specjalnego
przeznaczenia żywieniowego, które nie należą do grup określonych w art. 24 ust. 2 pkt 1-3
Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010. 136.
914),

b) suplementy diety,

c) środki spożywcze, do których dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o
których mowa w załączniku I I część B i C do rozporządzenia nr 1925/2006,
10) uznanie wód, jako mineralne wody naturalne, wody źródlane i wody stołowe,
11) przyznawanie uprawnień klasyfikatora grzybów,
12) rejestracja oraz zatwierdzanie, warunkowe zatwierdzanie, przedłużanie warunkowego
zatwierdzenia, zawieszanie oraz cofanie zatwierdzenia zakładów, które:

a) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,

b) wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego,

c) produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze
pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1
ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6 Ustawy z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010. 136. 914),

d) działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym
zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
- w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr
882/2004.
13) prowadzenie wymiany informacji w ramach systemów wymiany informacji, o których mowa w
przepisach Uni Europejskiej;
14) kierowanie systemu RASFF, o którym mowa w art. 85 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, ze zm.), w tym przyjmowanie
informacji od organów Inspekcji Handlowej o niebezpiecznych produktach żywnościowych i
paszach ocena ryzyka i stopnia zagrożenia spowodowanego niebezpiecznym produktem
żywnościowym lub paszą,
15) zapewnienie przeprowadzenia postępowania dotyczącego wstępnej oceny naukowej oraz
sporządzenie wstępnego sprawozdania odnośnie do nowej żywności wprowadzanej do obrotu
w zakresie określonym przepisami rozporządzenia nr 258/97 oraz do przyjmowania od Komisji
Europejskiej wstępnych sprawozdań przygotowanych w innych państwach członkowskich Uni
Europejskiej, a także do zgłaszania uwag i uzasadnionych sprzeciwów do takich sprawozdań,
16) wykonywanie czynności dotyczących żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz organizmów
genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do wykorzystania jako żywność w zakresie
określonym w rozporządzeniu nr 1829/2003, rozporządzeniu nr 1830/2003 oraz
rozporządzeniu nr 1946/2003,


Art. 5. 1. W zakresie nadzoru nad zdrowiem roślin, do zadań Inspekcji należy, w szczególności:
1) kontrola fitosanitarna roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów, podłoży i gleby oraz
środków transportu, w miejscach wwozu i na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
2) ocena stanu zagrożenia roślin przez organizmy szkodliwe oraz prowadzenie ewidencji tych
organizmów;
3) wydawanie decyzji w sprawie zwalczania organizmów szkodliwych;
4) ustalanie i doskonalenie metod oraz terminów zwalczania organizmów szkodliwych, a także
zapobieganie ich rozprzestrzenianiu się;
5) wydawanie świadectw fitosanitarnych, paszportów roślin i zaświadczeń oraz nadzór nad
jednostkami upoważnionymi do wypełniania formularzy paszportów roślin;
6) kontrola zabiegów oczyszczania, odkażania i przerobu roślin, produktów roślinnych lub
przedmiotów;
7) zawiadamianie organizacji ochrony roślin państwa, z którego pochodzą rośliny, produkty
roślinne lub przedmioty, o ich zatrzymaniu lub zniszczeniu;
8) nadzór nad wprowadzaniem, rozprzestrzenianiem oraz nad pracami z wykorzystaniem
organizmów kwarantannowych, roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów porażonych
przez organizmy kwarantannowe lub niespełniających wymagań specjalnych oraz roślin,
produktów roślinnych lub przedmiotów, których wprowadzanie na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej lub przemieszczanie jest zakazane;
9) prowadzenie rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie konfekcjonowania
lub obrotu środkami ochrony roślin oraz prowadzenie szkoleń w zakresie ochrony roślin;
10) wydawanie certyfikatów dla producentów stosujących integrowaną produkcję roślin;
11) badania laboratoryjne roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów;
12) wydawanie decyzji w sprawie postępowania z roślinami, produktami roślinnymi lub
przedmiotami podlegającymi granicznej kontroli fitosanitarnej.



2. W zakresie nadzoru nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin, do zadań Inspekcji
należą, w szczególności:
1) kontrola środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu;
2) kontrola prawidłowości stosowania środków ochrony roślin;
3) upoważnianie jednostek organizacyjnych do wykonywania badań sprzętu do stosowania
środków ochrony roślin oraz nadzór nad wykonywaniem tych badań i stanem technicznym tego
sprzętu;
4) upoważnianie jednostek organizacyjnych do prowadzenia szkoleń i nadzór nad
przeprowadzaniem tych szkoleń;
5) nadzór nad jednostkami upoważnionymi do przeprowadzania badań skuteczności środków
ochrony roślin;
6) monitorowanie zużycia środków ochrony roślin.



3. W zakresie nadzoru nad wytwarzaniem, oceną i obrotem materiałem siewnym, o którym
mowa w przepisach o nasiennictwie, do zadań Inspekcji należą, w szczególności:
1) ocena polowa, laboratoryjna i cech zewnętrznych materiału siewnego;
2) kontrola i ocena tożsamości odmianowej materiału siewnego;
3) kontrola przestrzegania zasad i obowiązujących wymagań w zakresie wytwarzania,
przechowywania i obrotu materiałem siewnym, w tym modyfikowanym genetycznie;
4) wydawanie akredytacji w zakresie pobierania próbek i oceny materiału siewnego oraz kontrola
warunków ich przestrzegania;
strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 20 ... 25

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: