eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

projekt dotyczy utworzenia Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności, która przejmie zadania obecnie wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz częściowo działania podejmowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Inspekcję Ochrony Środowiska

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2624
  • Data wpłynięcia: 2014-03-14
  • Uchwalenie: sprawa niezamknięta

2624

5) wydawanie urzędowych etykiet i plomb oraz nadzór nad jednostkami upoważnionymi do
wypełniania etykiet;
6) kontrola materiału siewnego wwożonego z państw trzecich oraz ustalanie stopni kwalifikacji
tego materiału;
7) dokonywanie oceny materiału siewnego w przypadku złożenia odwołania od oceny wykonanej
przez akredytowane podmioty.


Art. 6. 1. W zakresie nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno – spożywczych, do zadań
Inspekcji należą, w szczególności:
1) kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym
wywożonych za granicę;
2) kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych przywożonych spoza państw
członkowskich Uni Europejskiej oraz spoza państw członkowskich Europejskiego Porozumienia
o Wolnym Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, w tym
kontrola graniczna tych artykułów;
3) dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-
spożywczych;
4) kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane na podstawie przepisów
o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o
produktach tradycyjnych chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne
albo będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami oraz współpraca z jednostkami
sprawującymi taką kontrolę w innych państwach;
5) kontrola wyrobów winiarskich posiadających zarejestrowane na podstawie przepisów o
wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
chronione nazwy pochodzenia albo chronione oznaczenia geograficzne oraz współpraca z
jednostkami sprawującymi kontrolę w innych państwach;
6) kontrola i nadzór nad jednostkami certyfikującymi w rolnictwie ekologicznym;
7) nadzór nad jednostkami certyfikującymi w procesie produkcji produktów rolnych i środków
spożywczych posiadających chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne
lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami;
8) kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
9) nadzór nad rynkiem owoców i warzyw;
10) certyfikacja chmielu i produktów chmielowych.
2. Inspekcja współpracuje z organizacjami międzynarodowymi zajmującymi się jakością
handlową artykułów rolno-spożywczych oraz ich obrotem międzynarodowym lub uczestniczy w
pracach tych organizacji, jak też współpracuje z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych
państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymianie
informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych.
3. Inspekcja udziela informacji i szkolenia w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości
handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych.
4. Inspekcja sprawuje nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Uni
Europejskiej odnoszącymi się do:
1) mięsa drobiowego;
2) jaj;
3) tusz wieprzowych;
4) tusz wołowych;
5) tusz innych zwierząt;
6) mięsa pochodzącego z bydła w wieku do 12 miesięcy.
5. Nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w obrocie detalicznym
sprawuje Inspekcja Handlowa.


Art. 7. 1. Inspekcja sprawuje nadzór nad wprowadzaniem do obrotu nawozów, nawozów
oznaczonych znakiem "NAWÓZ WE" i środków wspomagających uprawę roślin.

2. Inspekcja przeprowadza kontrolę przestrzegania przepisów dotyczących warunków
przewozu, stosowania i przechowywania nawozów, nawozów oznaczonych znakiem „NAWÓZ WE”
oraz środków wspomagających uprawę roślin.

3. Inspekcja przeprowadza kontrolę w zakresie spełniania przez nawozy oraz środki
wspomagające uprawę roślin wytworzone z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, o
których mowa w rozporządzeniu nr 1069/2009 lub zawierające te produkty.

Art. 8. 1. Inspekcja kontroluje zbieranie, transportowanie, przechowywanie, operowanie,
przetwarzanie oraz wykorzystywanie lub usuwanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz produktów z nich pozyskanych celem
zabezpieczenia tych materiałów przed stwarzaniem zagrożenia dla zdrowia zwierząt lub ludzi, w
tym także w zakresie wykorzystania tych produktów, jako nawozów, polepszaczy gleby lub do
produkcji pasz.
2. Inspekcja sprawuje nadzór nad wprowadzeniem na rynek oraz eksportem i tranzytem
ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeznaczonych do spożycia przez ludzi, a
także produktów z nich pozyskanych.
3. Inspekcja sprawuje nadzór nad produkcją, obrotem i stosowaniem w żywieniu mączek
mięsno-kostnych.

Art. 9. 1. Inspekcja wykonuje zadania na podstawie przepisów odrębnych.
2. Zadania Inspekcji w stosunku do jednostek organizacyjnych podległych i nadzorowanych
przez Ministra Obrony Narodowej oraz jednostek wojsk obcych przebywających na tych terenach
Rzeczpospolitej Polskiej wykonuje Inspektor Weterynari i Żywności Wojska Polskiego.
3. Inspektor Weterynari i Żywności Wojska Polskiego wykonuje swoje zadania przy pomocy
Wojskowej Inspekcji Weterynari i Żywności.
4. Inspektor Weterynari i Żywności Wojska Polskiego lub osoba przez niego upoważniona
może uczestniczyć w prowadzonej przez organy Inspekcji:
1) weterynaryjnej i fitosanitarnej kontroli granicznej środków transportu, w tym okrętów i
statków powietrznych wykorzystywanych do przewozu zwierząt lub produktów pochodzenia
zwierzęcego lub roślinnego na potrzeby Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej oraz wojsk
obcych;
2) kontroli zakładów zaopatrujących lub ubiegających się o zaopatrywanie Sił Zbrojnych
Rzeczypospolitej Polskiej oraz wojsk obcych w produkty pochodzenia zwierzęcego lub
roślinnego.
5. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, organizację oraz szczegółowe warunki i
tryb wykonywania zadań przez Wojskową Inspekcję Weterynari i Żywności, uwzględniając rodzaj i
charakter zadań, kompetencje i wymagania niezbędne do sprawowania nadzoru oraz możliwość
skutecznego wykonywania tych zadań.
6. Rada Ministrów w drodze rozporządzenia, określi formy współpracy organów Inspekcji z
Wojskową Inspekcją Weterynari i Żywności, uwzględniając:
1) sposób i tryb wzajemnego przekazywania informacji z zakresu, o którym mowa w art. 4 pkt 1 –
5;
2) zakres tej współpracy przy zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
3) warunki i sposób organizacji, uczestnictwa i prowadzenia wspólnych szkoleń Inspekcji i
Wojskowej Inspekcji Weterynari i Żywności.

Art. 10. 1. Organy Inspekcji, przy wykonywaniu swoich zadań, współpracują z właściwymi
organami administracji rządowej, jednostkami samorządu terytorialnego, państwowymi
jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa oraz jednostkami
organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki
Rolnej.
Art. 11. Rada Ministrów określi, w drodze rozporządzenia, warunki i sposób współpracy
organów Inspekcji z organami celnymi, w tym przy kontroli przemieszczanych w celach
niehandlowych zwierząt domowych towarzyszących podróżnym, mając na względzie zapewnienie
sprawnej kontroli przeprowadzanej przez te organy oraz ochronę zdrowia publicznego.


Rozdział 2
Organizacja i funkcjonowanie Inspekcji

Art. 12. 1. Organami Inspekcji są:
1) Główny Inspektor Weterynari i Żywości, zwany dalej „Głównym Inspektorem”;
2) wojewódzki inspektor weterynari i żywności, zwany dalej „wojewódzkim inspektorem”, jako
kierownik wojewódzkiej inspekcji weterynari i żywności wchodzącej w skład niezespolonej
administracji rządowej w województwie;
3) powiatowy inspektor weterynari i żywności, zwany dalej „powiatowym inspektorem”, jako
kierownik powiatowej inspekcji weterynari i żywności wchodzącej w skład niezespolonej
administracji rządowej;
4) graniczny inspektor weterynari i żywności, zwany dalej „granicznym inspektorem”, jako
kierownik granicznej inspekcji weterynari i żywności wchodzącej w skład niezespolonej
administracji rządowej;
2. Zadania organów Inspekcji wykonują:
1) lekarze weterynari i inne osoby zatrudnione w Inspekcji oraz lekarze weterynari wyznaczeni
do wykonywania określonych czynności;
2) osoby niebędące lekarzami weterynari wyznaczone do wykonywania określonych czynności o
charakterze pomocniczym;
3. Lekarze weterynari wyznaczeni do wykonywania określonych czynności oraz osoby, o
których mowa w ust. 2 pkt 2, wykonują powierzone czynności pod nadzorem i w imieniu organów
Inspekcji.
4. Lekarze weterynari , o których mowa w ust. 2 pkt 1, są urzędowymi lekarzami weterynari .
5. Zadania i czynności zatwierdzonego lekarza weterynari określone w przepisach Uni
Europejskiej wykonuje urzędowy lekarz weterynari .

Art. 13. 1. Inspekcją kieruje Główny Inspektor, będący centralnym organem administracji
rządowej.
2. Prezes Rady Ministrów sprawuje nadzór nad działalnością Głównego Inspektora.
3. Prezes Rady Ministrów powołuje Głównego Inspektora spośród osób wyłonionych w drodze
otwartego i konkurencyjnego naboru. Prezes Rady Ministrów odwołuje Głównego Inspektora.
Główny Inspektor pełni obowiązki do dnia powołania jego następcy.
4. Stanowisko Głównego Inspektora może zajmować osoba, która:
1) jest lekarzem weterynari posiadającym prawo wykonywania zawodu na terytorium
Rzeczpospolitej Polskiej;
2) jest obywatelem polskim;
3) korzysta z pełni praw publicznych;
4) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za przestępstwo umyślne lub umyślne przestępstwo
skarbowe;
5) nie była karana zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych w urzędach organów władzy
publicznej lub pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi;
6) posiada kompetencje kierownicze;
7) posiada co najmniej 7-letni staż pracy w administracji publicznej w zakresie objętym
przedmiotem działalności Inspekcji, w tym co najmniej 3-letni staż pracy na stanowisku
kierowniczym;
8) posiada tytuł specjalisty z epizootiologi i administracji weterynaryjnej lub prewencji
weterynaryjnej i higieny pasz lub higieny zwierząt rzeźnych i żywności pochodzenia
zwierzęcego.
5. Informację o naborze na stanowisko Głównego Inspektora ogłasza się przez umieszczenie
ogłoszenia w miejscu powszechnie dostępnym w siedzibie urzędu oraz w Biuletynie Informacji
Publicznej urzędu i Biuletynie Informacji Publicznej Kancelari Prezesa Rady Ministrów. Ogłoszenie
powinno zawierać:
1) nazwę i adres urzędu;
2) określenie stanowiska;
3) wymagania związane ze stanowiskiem wynikające z przepisów prawa;
4) zakres zadań wykonywanych na stanowisku;
5) wskazanie wymaganych dokumentów;
6) termin i miejsce składania dokumentów;
7) informację o metodach i technikach naboru.
6. Termin, o którym mowa w ust. 5 pkt 6, nie może być krótszy niż 10 dni od dnia
opublikowania ogłoszenia w Biuletynie Informacji Publicznej Kancelari Prezesa Rady Ministrów.
7. Nabór na stanowisko Głównego Inspektora przeprowadza zespół, powołany przez Szefa
Kancelari Prezesa Rady Ministrów z upoważnienia Prezesa Rady Ministrów, liczący 5 osób, w tym
Przedstawiciel Krajowej Izby Lekarsko – Weterynaryjnej oraz będący obserwatorem Przedstawiciel
Szefa Służby Cywilnej, których wiedza i doświadczenie dają rękojmię wyłonienia najlepszych
kandydatów. W toku naboru ocenia się doświadczenie zawodowe kandydata, wiedzę niezbędną do
wykonywania zadań na stanowisku, na które jest przeprowadzany nabór oraz kompetencje
kierownicze.
8. Członkowie zespołu zobowiązani są zachować w tajemnicy informacje dotyczące osób
ubiegających się o stanowisko, uzyskane w trakcie naboru.
9. W toku naboru zespół wyłania nie więcej niż 3 kandydatów, których przedstawia Szefowi
Kancelari Prezesa Rady Ministrów.
10. Z przeprowadzonego naboru zespół sporządza protokół zawierający:
1) nazwę i adres urzędu;
2) określenie stanowiska, na które był prowadzony nabór, oraz liczbę kandydatów;
3) imiona, nazwiska i adresy kandydatów uszeregowanych według poziomu spełniania przez nich
wymagań określonych w ogłoszeniu o naborze;
4) informację o zastosowanych metodach i technikach naboru;
5) uzasadnienie dokonanego wyboru albo powody niewyłonienia kandydata;
6) skład zespołu.
11. Wynik naboru ogłasza się niezwłocznie przez umieszczenie informacji w Biuletynie
Informacji Publicznej urzędu i Biuletynie Informacji Publicznej Kancelari Prezesa Rady Ministrów.
Informacja o wyniku naboru zawiera:
1) nazwę i adres urzędu;
2) określenie stanowiska, na które był prowadzony nabór;
3) imiona, nazwiska wybranych kandydatów oraz ich miejsca zamieszkania w rozumieniu
przepisów Kodeksu cywilnego albo informację o niewyłonieniu kandydata.
12. Umieszczenie w Biuletynie Informacji Publicznej Kancelari Prezesa Rady Ministrów
ogłoszenia o naborze oraz o wyniku tego naboru jest bezpłatne.
13. Prezes Rady Ministrów powołuje Zastępców Głównego Inspektora, w liczbie 4, spośród
osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru, na wniosek Głównego
Inspektora. Prezes Rady Ministrów, na wniosek Głównego Inspektora może odwołać Zastępców
Głównego Inspektora.
14. Zespół przeprowadzający nabór na stanowiska, o których mowa w ust. 13 powołuje
Główny Inspektor.
15. Stanowisko Zastępcy Głównego Inspektora może zajmować osoba, która:
1) jest lekarzem weterynari posiadającym prawo wykonywania zawodu na terytorium
Rzeczpospolitej Polskiej lub posiada tytuł zawodowy magistra lub równorzędny;
2) jest obywatelem polskim;
3) korzysta z pełni praw publicznych;
4) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo
skarbowe;
5) nie była karana zakazem zajmowania stanowisk kierowniczych w urzędach organów władzy
publicznej lub pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi;
6) posiada kompetencje kierownicze;
7) posiada co najmniej 5-letni staż pracy w administracji publicznej w zakresie objętym
przedmiotem działalności Inspekcji, w tym co najmniej 2-letni staż pracy na stanowisku
kierowniczym;
16. Co najmniej jeden Zastępca Głównego Inspektora musi być lekarzem weterynari
posiadającym prawo wykonywania zawodu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
17. Do sposobu przeprowadzania naboru na stanowiska, o których mowa w ust. 13 stosuje się
odpowiednio ust. 5 – 12.
18. Główny Inspektor wykonuje swoje zadania przy pomocy Państwowego Inspektoratu
Weterynari i Żywności, zwanego dalej „Państwowym Inspektoratem”.
19. Organizację Państwowego Inspektoratu określa statut nadany, w drodze zarządzenia, przez
Prezesa Rady Ministrów.
20. Organizację wewnętrzną i szczegółowy zakres zadań Państwowego Inspektoratu
Weterynari i Żywności określa Główny Inspektor w regulaminie organizacyjnym.

Art. 14. 1. Główny Inspektor, w szczególności:
1) ustala ogólne kierunki działania Inspekcji oraz wydaje instrukcje i wytyczne określające sposób
jej postępowania w zakresie realizacji zadań Inspekcji, w tym w zakresie stosowania przepisów
Unii Europejskiej lub sposobu realizacji celów w nich wyrażonych;
2) koordynuje, nadzoruje i kontroluje wykonywanie zadań Inspekcji przez wojewódzkich,
powiatowych i granicznych inspektorów;
3) wydaje zarządzenia i decyzje lub występuje do innych organów o ich wydanie;
4) może wydawać wojewódzkim, powiatowym i granicznym inspektorom wiążące wytyczne i
polecenia dotyczące podjęcia określonych czynności oraz żądać informacji z zakresu
wykonywanych przez nich zadań;
5) wydaje wiążącą instrukcję w sprawie postępowania powiatowych inspektorów przy
wyznaczaniu na czas określony lekarzy weterynari i innych osób, o których mowa w art. 12 ust.
2, do wykonywania określonych czynności, mając na względzie ujednolicenie trybu
postępowania, zapewnienie transparentności wyznaczenia oraz odpowiedni poziom i jakość
wykonywanych czynności, jak też ogólny dostęp do informacji o prowadzonym naborze oraz
może żądać informacji, co do sposobu jej wykonywania.
6) dokonuje analiz i ocen sytuacji epidemiologicznej, bezpieczeństwa żywności i pasz oraz
wymagań przy ich produkcji;
7) koordynuje i nadzoruje urzędowe kontrole przeprowadzane przez organy Inspekcji w zakresie
powiadamiania o niebezpiecznej żywności, w tym żywności pochodzenia zwierzęcego oraz
paszach określonych w przepisach o paszach oraz o materiałach i wyrobach przeznaczonych do
kontaktu z żywnością, w ramach sieci systemu RASFF;
8) kieruje siecią systemu RASFF, prowadzi krajowy punkt kontaktowy systemu RASFF i jest
odpowiedzialny za jego funkcjonowanie oraz powiadamia Komisję Europejską o stwierdzonych
przypadkach niebezpiecznej żywności oraz pasz;
strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 10 ... 20 ... 25

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: