-
Opakowania do żywności pod lupą Inspekcji Handlowej
... opakowań do żywności, może wydzielać toksyny. W formie spienionej to styropian. Obecny jest w naczyniach jednorazowych, pojemnikach na jedzenie na wynos, styropianowych kubkach na kawę. 07 – inne plastiki, nie podlegają recyklingowi. W tej grupie znajdują się również plastiki, które nie powinny być wykorzystywane do produkcji opakowań do żywności ...
-
Transport żywności - wymagania
... do utrzymania łańcucha chłodniczego na wszystkich etapach łańcucha dostaw żywności. Ważne jest tutaj przywołanie wymagań Rozporządzenia (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności ... w trakcie transportu uszkodzenia opakowań, a tym samym potencjalne zanieczyszczenie ...
-
Produkcja żywności: HACCP to nie wszystko
... na temat opakowań produktu, terminu przydatności do spożycia, zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami. Standard BRC wymaga również od przedsiębiorstwa opracowania zasad higieny oraz przeprowadzenia szkoleń personelu z opracowanych procedur. IFS. Standard IFS (International Food Standard) to jednakowy dla wszystkich producentów żywności standard ...
-
Prawa i obowiązki konsumentów
... do żywności. Aktualnie na tej liście znajduje się przeszło 2000 różnych związków. Posiadają one oznaczenia kodowe E i liczbę, identyfikującą dany dodatek lub grupę dodatków (np. kwas askorbinowy, czyli witamina C, oznaczona jest jako E300). Dodatki do żywności ...
-
Produkty żywnościowe: uważaj co kupujesz!
... poniżej 10°C. Z bogatej oferty żywności na rynku powinno się wybierać produkty świeże, w nieuszkodzonych opakowaniach; nie kupuj na zapas żywności nietrwałej, która łatwo ... usunięcia reszty tkanek przylegających do kości, po oddzieleniu od nich mięśni; warto wiedzieć, że na sprzedawcach oferujących wędliny bez opakowań (sprzedawanych na wagę ...
-
Zagadkowe pochodzenie owoców i warzyw. Są wyniki kontroli IH
... ) było oznakowanych innym krajem pochodzenia, niż wynikało z dokumentów lub opakowań zbiorczych, w tym 31 niezgodnie z prawdą jako produkty z Polski. Na przykład ... . Można w nich użyć do 25 proc. składników importowanych, jeśli są to surowce nie produkowane w Polsce (np. rodzynki). Kontrole oznakowania żywności przeprowadza Inspekcja Handlowa, do ...
-
Międzynarodowy przewóz towarów. Jakie przepisy regulują pracę przewoźników?
... opakowań ... do tych przewozów (ATP) z dnia 1 września 1970 r. Regulacja dotycząca warunków technicznych i obowiązkowego wyposażenia samochodów przeznaczonych do przewozu szybko psującej się żywności (a także kontroli spełnienia tych warunków). Uwzględnione w niej wytyczne dotyczą również docelowych warunków termicznych dla poszczególnych grup żywności ...
-
Dowiedz się, jak czytać etykiety spożywcze
... minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia, a także informacja o obecnych alergenach. Na większych formatach opakowań producenci zobowiązani są deklarować ... pozwala znacznie zredukować ilość marnowanej żywności. Data ważności produktów spożywczych jest oznaczona w postaci terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości w ...