eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoGrupypl.soc.prawozabiałkowanie czy zabiałowanie › Re: zabiałkowanie czy zabiałowanie
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix
    .pl!news-out1.kabelfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!198.18
    6.194.249.MISMATCH!transit3.readnews.com!news-out.readnews.com!news-xxxfer.read
    news.com!postnews.google.com!32g2000yqj.googlegroups.com!not-for-mail
    From: Szymon von Ulezalka <s...@g...com>
    Newsgroups: pl.hum.polszczyzna,pl.soc.prawo
    Subject: Re: zabiałkowanie czy zabiałowanie
    Date: Thu, 27 Aug 2009 03:37:04 -0700 (PDT)
    Organization: http://groups.google.com
    Lines: 20
    Message-ID: <9...@3...googlegroups.com>
    References: <f...@f...googlegroups.com>
    NNTP-Posting-Host: 78.105.168.126
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: posting.google.com 1251369424 20832 127.0.0.1 (27 Aug 2009 10:37:04 GMT)
    X-Complaints-To: g...@g...com
    NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Aug 2009 10:37:04 +0000 (UTC)
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: 32g2000yqj.googlegroups.com; posting-host=78.105.168.126;
    posting-account=Wr6AtQoAAABgWEy0TgNGyFgWssIznbMa
    User-Agent: G2/1.0
    X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux x86_64; en-US; rv:1.9.1.2)
    Gecko/20090803 Fedora/3.5.2-2.fc11
    Firefox/3.5.2,gzip(gfe),gzip(gfe)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.hum.polszczyzna:116872 pl.soc.prawo:604350
    [ ukryj nagłówki ]

    On Aug 23, 3:08 pm, tokelau <t...@t...com> wrote:
    > W języku prawnym i prawniczym stosuje się czasem pojęcie zaczernienia
    > lub zabiałkowania informacji chronionych (niejawnych, prywatnych
    > itp.). Czy pojęcie zabiałkowanie jest prawidłowe? Wydaje się bowiem,
    > że skoro zaczernienie pochodzi od koloru czarnego, to prawidłowym
    > byłoby zabiałowanie, jako pochodzące od koloru białego, a nie
    > zabiałkowanie (od białka, które wcale nie musi i najczęściej nie jest
    > białe (chyba że ktoś ma na myśli wyłącznie ugotowane (zdenaturyzowane)
    > białko jaja, tj. albuminę)).
    > Słowniki internetowe na ten temat milczą - oba wyrazy w nich nie
    > istnieją, zaś google wyrzuca tylko słowo zabiałkowany (choć w bardzo
    > skromnej ilości).

    jak dla mnie- to forma 'zabielenie' (od 'bieli') jest forma, ktora
    pasowalaby tam najlepiej

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1