eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

Poselski projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności

projekt dotyczy utworzenia Państwowej Inspekcji Weterynarii i Żywności, która przejmie zadania obecnie wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz częściowo działania podejmowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Inspekcję Ochrony Środowiska

  • Kadencja sejmu: 7
  • Nr druku: 2624
  • Data wpłynięcia: 2014-03-14
  • Uchwalenie: sprawa niezamknięta

2624

• zasady postępowania przez organy Państwowej Inspekcji Weterynari i Żywności z
informacjami stanowiącymi informację przedsiębiorstwa, w rozumieniu przepisów o
zwalczaniu nieuczciwej konkurencji;
• zasady wystawiania świadectw zdrowia;
• wysokość i zasady pobierania opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej
Inspekcji Weterynari i Żywności, w tym z tytułu sprzedaży usług;
• odpowiedzialność za utrudnianie działalności organów Państwowej Inspekcji Weterynari i
Żywności


Ustawa będzie podzielona na następujące rozdziały:

Rozdział I
„Przepisy ogólne”

W rozdziale pierwszym zostanie wskazany zakres przedmiotowy projektowanej ustawy,
poprzez wyliczenie zadań pozostających w kompetencji Państwowej Inspekcji Weterynari i
Żywności.

Odrębny przepis będzie nakładał na organy Państwowej Inspekcji obowiązek współpracy z
właściwymi organami administracji rządowej i jednostkami samorządu terytorialnego, a także
organami innych inspekcji oraz urzędami celnym. Warunki i sposób tej współpracy z organami
celnymi określi w drodze rozporządzenia Rada Ministrów.

Rozdział I
„Organizacja i funkcjonowanie Inspekcji”

Państwowa Inspekcja Weterynari i Żywności będzie funkcjonowała w ramach administracji
niezespolonej. Przyjęto ściśle zhierarchizowany model organizacyjny oparty na bezpośredniej
podległości jej poszczególnych organów oraz centralnym dysponowaniu środkami finansowymi,
bezpośrednich zależnościach osobowych i możliwości ingerencji w działalność organów podległych
w postaci wytycznych, poleceń czy instrukcji.

Projekt ustawy będzie określał zasady i warunki powoływania na stanowisko Głównego
Inspektora Weterynari i Żywności oraz jego zastępców, wojewódzkiego inspektora weterynari i
żywności oraz jego zastępców, powiatowego inspektora weterynari i żywności oraz jego zastępców
oraz granicznego inspektora weterynari i żywności oraz jego zastępców, a także podstawy i sposób
wyznaczenia przez powiatowego inspektora weterynari i żywności na czas określony lekarzy
weterynari i osób niebędących lekarzami weterynari do wykonywania niektórych czynności.

W rozdziale drugim zostaną także wskazane zadania poszczególnych organów Państwowej
Inspekcji oraz regulacje dotyczące kosztów działalności i wykonywania działań Państwowej
Inspekcji. Główny Inspektor Weterynari i Żywności będzie dysponentem pierwszego, drugiego i
trzeciego stopnia budżetu państwa.

Główny Inspektor Weterynari i Żywności będzie organem właściwym do współpracy z
organami lub instytucjami Uni Europejskiej, a także innych państw członkowskich Uni Europejskiej,
w zakresie zadań realizowanych przez Państwową Inspekcję. Działania realizowane przez Głównego
Inspektora Weterynari i Żywności w ramach ww. współpracy będą podejmowane zarówno z
urzędu, jak też na wniosek wymienionych organów i instytucji oraz Komisji Europejskiej. W ramach
wykonywania zadań związanych ze współpracą Główny Inspektor Weterynari i Żywności
zobowiązany będzie do przekazywania informacji uzyskanych przez organy Państwowej Inspekcji
podczas podejmowanych czynności z wyjątkiem sytuacji, gdy przekazanie uzyskanej w ten sposób
informacji mogłoby stworzyć zagrożenie dla bezpieczeństwa państwa.

Ponadto, w ramach Państwowej Inspekcji Weterynari i Żywności będą funkcjonowały Rada
Sanitarno – Epidemiologicza i Rada ds. Laboratoriów, jako organy doradczo – opiniodawcze.

Rozdział I I
„ Zasady i tryb przeprowadzania kontroli”

Rozdział trzeci projektu ustawy obejmuje zasady i tryb przeprowadzania kontroli przez
organy Państwowej Inspekcji Weterynari i Żywności, w tym uprawnienia i obowiązki podmiotów
kontrolowanych.

Rozdział IV
„Laboratoria”

Projekt ustawy zakłada racjonalizację wykorzystania istniejącej bazy laboratoryjnej.

Konieczność częstych zmian sprzętu laboratoryjnego oraz odczynników, udział w badaniach
biegłości umożliwiający wykonywanie badań urzędowych metodami odpowiadającymi wymogom
stawianym przez Unię Europejską oraz bardziej efektywne zarządzanie finansami przeznaczonymi
do realizacji zadań przez laboratoria urzędowe uzasadniają konieczność wyspecjalizowania się
laboratoriów w określonych kierunkach przy zachowaniu najbardziej optymalnych rozwiązań
podziału terytorialnego.

Konsolidacja bazy laboratoryjnej istniejącej w ramach Inspekcji Weterynaryjnej,
Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno Spożywczych spowoduje lepsze wykorzystanie specjalistycznego sprzętu i kadry analitycznej.
Niewątpliwie, oszczędności wynikające z organizacji wspólnych zakupów odczynników i sprzętu
niezbędnego do realizacji badań laboratoryjnych, jak też działania podjęte w celu racjonalizacji
kosztów, wykorzystania personelu i bazy laboratoryjnej pozwoli na ograniczenie wydatków
budżetowych.

Niezależnie jednak od powyższego, projekt ustawy pozwoli na likwidację laboratoriów
niespełniających odpowiednich standardów oraz spowoduje podwyższenie jakości świadczonych
usług.



Rozdział V
„ Świadectwa zdrowia”

Przepisy tego rozdziału z zdecydowanej większości będą odpowiadały treści rozdziału 3
ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007r. Nr 121, poz. 842 ze
zm.).

Regulacje dotyczące świadectw i paszportów wydawanych dotychczas przez Państwową
Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno
Spożywczych pozostaną odpowiednio w ustawie z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U.
2008 r. Nr 133, poz. 849 ze zm.) oraz ustawie z dnia 21 grudnia 2001 r. o jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. 2005 r. Nr 187, poz. 1577 ze zm.).

Rozdział VI
„Opłaty”

Rozdział szósty będzie zawierał przepisy dotyczące opłat pobieranych przez organy
Państwowej Inspekcji w ramach wykonywanych czynności kontrolnych i nadzorczych, w tym badań
laboratoryjnych, jak też związanych z wydaniem decyzji lub sporządzonej opini .

Niezależnie od powyższego Państwowa Inspekcja będzie mogła pozyskiwać środki
finansowe z tytułu sprzedaży usług zleconych.

Zasady pobierania opłat oraz ich wysokość określi Rada Ministrów.

Rozdział VI
„Systemy wymiany informacji”

W zakresie przepisów regulujących system wymiany informacji w ramach ustawy z dnia 29
stycznia 2004 roku o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2007r. Nr 121, poz. 842 ze zm.), nie
przewiduje się zmian w ich treści w związku z utworzeniem Państwowej Inspekcji Weterynari i
Żywności.

Rozdział VI I „Przepis karny”

Do niniejszego rozdziału projektowanej ustawy zostanie przeniesiona treść przepisu
karnego zawartego w rozdziale 6 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku o Inspekcji Weterynaryjnej
(Dz. U. z 2007r. Nr 121, poz. 842 ze zm.) z uwzględnieniem katalogu osób i jednostek
organizacyjnych wykonujących zadania Państwowej Inspekcji.

Zastosowanie będą miały przepisy Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Rozdział IX
„Przepisy wprowadzające”

Rozdział będzie zawierał regulacje wynikające z utworzenia Państwowej Inspekcji
Weterynari i Żywności oraz likwidacji Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony
Roślin i Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych w zakresie związanym m.in. z
gwarancją zatrudnienia pracowników ww. Inspekcji, mieniem wojewódzkich, granicznych i
powiatowych inspektoratów weterynari oraz wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej
artykułów rolno-spożywczych i wojewódzkich inspektoratów ochrony roślin i nasiennictwa,
wierzytelnościami i zobowiązaniami wojewódzkich, granicznych i powiatowych inspektoratów
weterynari oraz wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i
wojewódzkich inspektoratów ochrony roślin i nasiennictwa, a także prowadzonych przez organy
poszczególnych Inspekcji postępowań administracyjnych czy ważności wydanych na ich podstawie
świadectw i paszportów.
Powyższe oznacza, że Państwowa Inspekcja będzie jednostką nową, a nie powstałą w
wyniku przekształcenia Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i
Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych, które będą
podlegały likwidacji.

Rozdział X
„Zmiany w przepisach obowiązujących”
Projekt ustawy Przepisy wprowadzające ustawę o Państwowej Inspekcji Weterynari i
Żywności będzie zawierał zmiany w przepisach obowiązujących.
Połączenie Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych spowoduje konieczność uchylenia
lub zmiany dotychczas obowiązujących przepisów prawnych, w szczególności w zakresie organizacji,
kompetencji, czy podejmowania czynności kontrolnych przez te instytucje.
Ustawy podlegające zmianą legislacyjnym wskazane zostały w pkt 5 niniejszego
uzasadnienia.

Rozdział XI
„Przepisy końcowe”

Rozdział określa moment wejścia w życie Ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynari i
Żywności.



4.
Wpływ regulacji na sektor finansów publicznych.


Zgodnie ze stanowiskiem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi połączenie inspekcji
sprawujących obecnie kontrolę nad bezpieczeństwem żywości nie spowoduje zmian w budżetach
jednostek samorządów terytorialnych. Jednakże, zmiana dotychczasowej struktury organizacyjnej
Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów
Rolno – Spożywczych, polegająca na przeniesieniu części kontroli ze szczebla wojewódzkiego na
szczebel powiatowy, będzie miała wpływ na dochody i wydatki budżetu państwa. Wpływ do
budżetu powstanie w związku z usprawnieniem kontroli poprzez większe oddziaływanie na
producentów niespełniających wymagań w zakresie objętym działaniami Państwowej Inspekcji.
Jednocześnie lepsza organizacja podejmowanych przez organy Państwowej Inspekcji czynności
pozwoli na ograniczenie wydatków z budżetu z uwagi na racjonalizację kosztów jej działania tj.
dojazdy, diety, zasoby kadrowe i majątkowe, organizacja pracy czy wykorzystanie bazy
laboratoryjnej.

Szacuje się, że limit wydatków budżetu państwa, stanowiący następstwo finansowe Ustawy
będzie kształtował się następująco:
1. 2013r. – 816.874.467 zł.,
2. 2014r. – 858.228.737 zł.,
3. 2015r. – 879.684.455 zł.,
4. 2016r. – 901.676.566 zł.,
5. 2017r. – 924.218.480 zł.,
6. 2018r. – 946.399.723 zł.,
7. 2019r. – 969.113.316 zł.,
8. 2020r. – 992.372.035 zł.,
9. 2021r. – 1.016.188.964 zł.


W przypadku przekroczenia lub zagrożenia przekroczenia przyjętego na dany rok
budżetowy maksymalnego limitu wydatków, o którym mowa powyżej, będzie istniała możliwość
zastosowania mechanizmów pozwalających na racjonalizację częstotliwości wykonywania zadań
związanych z funkcjonowaniem Inspekcji oraz obniżenie kosztów zewnętrznej obsługi Państwowej
Inspekcji, w sposób gwarantujący bezpieczeństwo zdrowia publicznego.

Organem właściwym do sprawowania nadzoru nad kosztami działalności Państwowej
Inspekcji, w tym do zastosowania mechanizmów korygujących będzie Prezes Rady Ministrów.

Połączenie Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych spowoduje oszczędności finansowe
związane z zatrudnieniem. Przyjmuje się, że wielkość zatrudnienia w obszarze obsługi ulegnie
zmniejszeniu o ok. 100 etatów, co spowoduje oszczędności w kwocie 3.300.000,00 zł. rocznie, zaś w
obszarze działalności zaplecza laboratoryjnego liczba etatów może zmaleć nawet o 90 miejsc pracy,
co w zakresie zatrudnienia spowoduje oszczędności ok. 3.000.000,00 zł. rocznie a w kwestiach
związanych z wydatkami ponoszonymi na materiały laboratoryjne ok. 1.000.000,00 zł. rocznie.

Zaproponowane w projekcie zmiany pozwolą na ograniczenie stanowisk kierowniczych i
związanych z obsługą Państwowej Inspekcji przy jednoczesnym zwiększeniu liczby pracowników
merytorycznych bezpośrednio przeprowadzających kontrole.

Mają powyższe na uwadze, niezależnie od kosztów związanych z redukcją etatów i wypłatą
odszkodowania z tytułu rozwiązania stosunku pracy szacuje się, że łączna kwota oszczędności
wynikających z połączenia ww. Inspekcji i związanej z tym zmiany struktury organizacyjnej może
wynieść nawet 7.300.000,00 zł. rocznie.

Nie przewiduje się dodatkowych skutków dla budżetu państwa związanych z działalnością
Wojskowej Inspekcji Weterynaryjnej, albowiem projekt ustawy nie przewiduje zmian w zakresie
zadań, organizacji i funkcjonowania tej Inspekcji.

5.
Zmiany legislacyjne


W zakresie regulacji dotyczących zadań, kompetencji i prawnych form działania inspekcji
zajmujących się bezpieczeństwem żywności zmiany legislacyjne obejmują w szczególności przepisy
zawarte w następujących ustawach:
1. z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 r., Nr 136, poz.
914 ze zm.);
2. z dnia 09 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. z 2012. 1512);
3. z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008r., Nr 133, poz. 849 ze zm.);
4. z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych (Dz. U. z 2005r.,
Nr 187, poz. 1577 ze zm.);
5. z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r., Nr 17,
poz. 127 ze zm.);
6. z dnia 11 marca 2004 r. o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych
zwierząt (Dz. U. z 2008 r., Nr 213, poz. 1342 ze zm.);
7. z dnia 02 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt (Dz. U. z 2008 r., Nr
204, poz. 1281 ze zm.);
8. z dnia 21 stycznia 2005 r. o doświadczeniach na zwierzętach (Dz. U. z 2005 r., Nr 33, poz.
289 ze zm.);
9. z dnia 06 września 2001 r. Prawo farmaceutyczne (Dz. U. z 2008 r., Nr 45, poz. 271 ze zm.)
10. z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. z 2006 r., Nr 144, poz. 1045 ze zm.);
11. z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r., Nr 16, poz.
145 ze zm.);
12. z dnia 27 sierpnia 2003 r. o weterynaryjnej kontroli granicznej (Dz. U. z 2003 r., Nr 165, poz.
1590, ze zm.);
13. z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2007 r., Nr 147, poz. 1033, ze zm.);
14. z dnia 12 grudnia 2003 r. o ogólnym bezpieczeństwie produktów (Dz. U. z 2003 r., Nr 229,
poz. 2275 ze zm.);
15. z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i
ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz. U. z 2013.144);
16. z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu, rynku
suszu paszowego oraz rynków lnu i konopi uprawianych na włókno (Dz. U. z 2011 r., Nr 145,
poz. 868 ze zm.);
17. z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i
organizacji rynku wina (Dz. U. z 2011 r., Nr 120, poz. 690 ze zm.);
18. z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym (Dz. U. z 2009 r., Nr 116, poz. 975 ze
zm.);
19. z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i
środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. z 2005 r., Nr 10, poz. 68 ze
zm.);
20. z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych (Dz. U. z 2001 r., Nr 42, poz. 471
ze zm.);
21. z dnia 7 maja 2009 r. o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2009 r., Nr 91, poz. 740 ze zm.);
22. z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. z 2007 r., Nr
36, poz. 233 ze zm.);
23. z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych
(Dz. U. z 2012. 633);
24. z dnia 16 kwietnia 2004 r. o nadmiernych zapasach produktów rolnych i produktów
cukrowych (Dz. U. z 2004 r., Nr 97, poz. 964 ze zm.);
25. z dnia 02 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2010 r., Nr 220, poz.
1447 ze zm.);
26. z dnia 23 stycznia 2009 r. o wojewodzie i administracji rządowej w województwie (Dz. U. z
2009 r., Nr 31, poz. 206 ze zm.);
27. z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej (Dz. U. z 2008 r., Nr 227, poz. 1505 ze zm.);
28. z dnia 04 września 1997 r. o działach administracji rządowej (Dz. U. z 2013 r., poz. 747 t.j.)

Zmiany legislacyjne obejmą również szereg aktów wykonawczych do wyżej wymienionych
ustaw.

Niezależnie od powyższego, projekt ustawy o Państwowej Inspekcji Weterynari i Żywności
przewiduje wydanie aktów wykonawczych związanych z:
- nadaniem statutu Państwowemu Inspektoratowi Weterynari i Żywności;
- określeniem formy współpracy organów Państwowej Inspekcji z Wojskową Inspekcją Weterynarii i
Żywności;
- określeniem warunków i sposobów współpracy organów Państwowej Inspekcji z organami
celnymi;
- określeniem zakresu i trybu współpracy Głównego Inspektora Weterynari i Żywności z organami
Uni Europejskiej, państw trzecich, Komisji Europejskiej oraz innymi organizacjami
międzynarodowymi, których Rzeczpospolita Polska jest członkiem;
- określeniem terytorialnego zakresu działania powiatowych i granicznych inspektorów weterynari
i żywności oraz ich siedziby;
- określeniem warunków i sposobu prowadzenia postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko
wojewódzkiego, powiatowego i granicznego inspektora weterynari i żywności;
strony : 1 ... 10 ... 23 . [ 24 ] . 25

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: