eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3788
  • Data wpłynięcia: 2011-01-07
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2011-05-12
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690

3788


Druk nr 3788

Warszawa, 5 stycznia 2011 r.
SEJM
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VI kadencja
Prezes Rady Ministrów

RM 10-170-10



Pan

Grzegorz
Schetyna
Marszałek Sejmu
Rzeczypospolitej
Polskiej


Szanowny Panie Marszałku
Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia
2 kwietnia 1997 r. przedstawiam Sejmowi Rzeczypospolitej Polskiej projekt
ustawy


- o wyrobie i rozlewie wyrobów
winiarskich, obrocie tymi wyrobami i
organizacji rynku wina
z projektami aktów
wykonawczych.
Projekt ma na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej.
Uprzejmie informuję Pana Marszałka, że przedkładany projekt ustawy
zawiera przepisy techniczne i podlega notyfikacji Komisji Europejskiej. O
terminie notyfikacji Pan Marszałek zostanie poinformowany niezwłocznie po jej
dokonaniu.
W załączeniu przedstawiam także opinię dotyczącą zgodności
proponowanych regulacji z prawem Unii Europejskiej.
Ponadto uprzejmie informuję, że do prezentowania stanowiska Rządu w
tej sprawie w toku prac parlamentarnych został upoważniony Minister Rolnictwa i
Rozwoju Wsi.
Z poważaniem
(-) Donald Tusk
Projekt

U S T A W A
z dnia

o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rozdział 1
Przepisy ogólne

Art. 1. 1. Ustawa reguluje:
1) zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz obrotu wyrobami
winiarskimi;
2) zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu
wyrobów winiarskich;
3) organizację rynku wina;
4) zasady i tryb rejestracji nazw pochodzenia oraz oznaczeń geograficznych wyrobów
winiarskich pozyskanych z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wyrobionych domowym
sposobem na użytek własny i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu.
3. Ustawa nie narusza przepisów o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
4. Zasady znakowania wyrobów winiarskich są określone w przepisach o jakości
handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
1) alkohol rektyfikowany – alkohol, o którym mowa w rozporządzeniu Parlamentu
Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie
definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych
napojów spirytusowych oraz uchylającym rozporządzenie Rady (EWG)

1) Niniejszą ustawą zmienia się ustawy: ustawę z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-
-spożywczych, ustawę z dnia 30 marca 2001 r. o rolniczych badaniach rynkowych, ustawę z dnia 11 marca
2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz ustawę z dnia 6 grudnia
2008 r. o podatku akcyzowym.
nr 1576/89 (Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 16, z późn. zm.) w załączniku I
w pkt 1;
2) aromatyzowanie – dodanie przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich substancji
aromatycznych, ziół lub przypraw korzennych, dozwolonych na podstawie przepisów o
bezpieczeństwie żywności i żywienia;
3) barwienie – dodanie przy wyrobie fermentowanych napojów winiarskich barwników lub
cukru palonego, dozwolonych na podstawie przepisów o bezpieczeństwie żywności
i żywienia, lub moszczów, soków i soków zagęszczonych uzyskanych

z owoców innych niż winogrona;
4) cukier palony – produkt uzyskany wyłącznie w wyniku kontrolowanego ogrzewania
sacharozy bez zasad, kwasów nieorganicznych lub innych dodatków chemicznych;
5) destylat – destylat pochodzenia rolniczego, o którym mowa w rozporządzeniu
wymienionym w pkt 1 w załączniku I w pkt 2;
6) destylat miodowy – destylat uzyskany z miodu, miodu pitnego lub miodu pitnego
markowego;
7) destylat owocowy – destylat uzyskany z owoców innych niż winogrona lub z wina
owocowego;
8) destylat winogronowy – destylat uzyskany z winogron lub wina;
9) dodatek alkoholu – dodany do fermentowanych napojów winiarskich alkohol
rektyfikowany lub destylat;
10) dokwaszanie – czynność technologiczną stosowaną w celu zwiększenia kwasowości
fermentowanego napoju winiarskiego;
11) dozwolona substancja aromatyczna lub dozwolona substancja dodatkowa – składnik
żywności o właściwościach aromatycznych lub substancję dodatkową,
o których mowa odpowiednio w art. 3 ust. 3 pkt 34a lub 36 ustawy z dnia 25 sierpnia
2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914);
12) nalew – roztwór wodno-alkoholowy uzyskany w wyniku maceracji owoców innych niż
winogrona, świeżych lub utrwalonych dozwolonymi metodami fizykochemicznymi,
całych lub rozdrobnionych, miodu, ziół lub przypraw korzennych

w alkoholu rektyfikowanym, destylacie owocowym lub destylacie miodowym,

z możliwością dodania cukru lub cukru płynnego;
13) nastaw na cydr – mieszaninę sporządzoną przy użyciu całych lub rozdrobnionych jabłek,
moszczu jabłkowego, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego,
z możliwością dodania wody, sacharozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru płynnego,

2
glukozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego, fruktozy, drożdży,
pożywek lub kwasów spożywczych;
14) nastaw na miód pitny (brzeczka miodowa) – mieszaninę sporządzoną przy użyciu
drożdży, miodu i wody, z możliwością dodania moszczu owocowego, soku owocowego,
zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw korzennych, sacharozy, cukru płynnego,
inwertowanego cukru płynnego, pożywek lub kwasów spożywczych;
15) nastaw na miód pitny markowy – mieszaninę sporządzoną przy użyciu drożdży, miodu
i wody, z możliwością dodania moszczu owocowego, soku owocowego, zagęszczonego
soku owocowego, ziół, przypraw korzennych, pożywek lub kwasów spożywczych;
16) nastaw na perry – mieszaninę sporządzoną przy użyciu całych lub rozdrobnionych
gruszek, moszczu gruszkowego, soku gruszkowego lub zagęszczonego soku
gruszkowego, z możliwością dodania wody, sacharozy, cukru płynnego, inwertowanego
cukru płynnego, glukozy, syropu glukozowego, syropu glukozowo-fruktozowego,
fruktozy, drożdży, pożywek lub kwasów spożywczych;
17) nastaw na wino owocowe – mieszaninę sporządzoną przy użyciu owoców innych niż
winogrona, całych lub rozdrobnionych, moszczu owocowego, soku owocowego lub
zagęszczonego soku owocowego, uzyskanych z owoców innych niż winogrona,
z możliwością dodania drożdży, wody, sacharozy, cukru płynnego, inwertowanego cukru
płynnego, glukozy, syropu glukozowego, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego,
pożywek lub kwasów spożywczych;
18) nastaw na wino owocowe markowe – mieszaninę sporządzoną przy użyciu całych lub
rozdrobnionych świeżych owoców innych niż winogrona lub moszczów uzyskanych
z owoców innych niż winogrona, z możliwością dodania drożdży, wody, sacharozy,
pożywek lub kwasów spożywczych;
19) nastaw na wino z soku winogronowego – mieszaninę sporządzoną przy użyciu moszczu
winogronowego, zagęszczonego moszczu winogronowego, soku winogronowego lub
zagęszczonego soku winogronowego, z możliwością dodania wody, sacharozy, cukru
płynnego, inwertowanego cukru płynnego, glukozy, syropu glukozowego, fruktozy,
syropu glukozowo-fruktozowego, drożdży, pożywek lub kwasów spożywczych;
20) odkwaszanie – czynność technologiczną stosowaną w celu zmniejszenia kwasowości
fermentowanego napoju winiarskiego;
21) rok gospodarczy – rok gospodarczy, o którym mowa w art. 3 lit. ca rozporządzenia Rady
(WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację
rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych

3
(„rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku”) (Dz. Urz. UE L 299
z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.);
22) rozlew – rozlewanie wyrobu winiarskiego do opakowań jednostkowych;
23) rzeczywista zawartość alkoholu – zawartość alkoholu w % objętościowych
w fermentowanych napojach winiarskich określoną przez liczbę jednostek objętości
czystego alkoholu zawartą w 100 jednostkach objętości produktu, w temperaturze 20 °C;
24) sacharoza – cukier przemysłowy, cukier (cukier biały), cukier ekstra biały (cukier
rafinowany);
25) rejestr chronionych nazw pochodzenia oraz chronionych oznaczeń geograficznych –
rejestr, o którym mowa w art. 118n rozporządzenia wymienionego w pkt 21.

Art. 3. Wyrobami winiarskimi w rozumieniu ustawy są:
1) fermentowane napoje winiarskie, w tym:
a) miód pitny – będący napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 9 % do 18 %
objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na miód
pitny (brzeczki miodowej), z możliwością dodania alkoholu, o którym mowa
w art. 12 ust. 2, słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa
w art. 6 ust. 1 pkt 6, dodania ziół lub przypraw korzennych lub barwienia
wyłącznie cukrem palonym, o następujących proporcjach w wyrobie gotowym:
– jedna objętość miodu na trzy objętości wody albo wody z sokiem,

w przypadku czwórniaka,
– jedna objętość miodu na dwie objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku trójniaka,
– jedna objętość miodu na jedną objętość wody albo wody z sokiem,

w przypadku dwójniaka,
– jedna objętość miodu na połowę objętości wody albo wody z sokiem,
w przypadku półtoraka,
b) miód pitny markowy – będący napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 9 %
do 18 % objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu
na miód pitny markowy, z możliwością dodania destylatu miodowego, słodzenia
substancją, o której mowa w art. 6 ust. 1 pkt 7, dodania ziół lub przypraw
korzennych lub barwienia wyłącznie karmelem powstałym z miodu, leżakowanym
przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy, o następujących proporcjach w wyrobie
gotowym:

4
strony : [ 1 ] . 2 ... 10 ... 20 ... 45

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: