eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustaw › Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług

Poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług

projekt dotyczy zmian w zakresie zwolnienia z podatku VAT żywności przekazywanej na rzecz organizacji pożytku publicznego i wprowadzenia nowej definicji nieopodatkowanych "prezentów małej wartości"

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 4424
  • Data wpłynięcia: 2011-04-20
  • Uchwalenie:

4424


Druk nr 4424

Warszawa, 20 kwietnia 2011 r.
SEJM
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
VI kadencja
Pan

Grzegorz
Schetyna
Marszałek Sejmu
Rzeczypospolitej
Polskiej
Na podstawie art. 118 ust. 1 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2
kwietnia 1997 r. i na podstawie art. 32 ust. 2 regulaminu Sejmu niżej podpisani
posłowie wnoszą projekt ustawy:


- o zmianie ustawy o podatku od towarów
i usług.


Do reprezentowania wnioskodawców w pracach nad projektem ustawy
upoważniamy panią poseł Beatę Szydło.



(-) Waldemar Andzel; (-) Piotr Babinetz; (-) Barbara Bartuś; (-) Dariusz
Bąk; (-) Andrzej Bętkowski; (-) Mariusz Błaszczak; (-) Antoni Błądek;
(-) Jacek Bogucki; (-) Aleksander Chłopek; (-) Zbigniew Chmielowiec;
(-) Edward Czesak; (-) Andrzej Ćwierz; (-) Zbigniew Dolata; (-) Marzenna
Drab; (-) Jacek Falfus; (-) Szymon Stanisław Giżyński; (-) Mieczysław
Golba; (-) Jerzy Gosiewski; (-) Artur Górski; (-) Kazimierz Gwiazdowski;
(-) Czesław Hoc; (-) Wiesław Janczyk; (-) Grzegorz Janik; (-) Wojciech
Jasiński;
(-) Andrzej
Jaworski;
(-) Krzysztof
Jurgiel;
(-) Dariusz
Kaczanowski; (-) Beata Kempa; (-) Robert Kołakowski; (-) Wojciech
Kossakowski; (-) Henryk Kowalczyk; (-) Bogusław Kowalski; (-) Leonard
Krasulski; (-) Elżbieta Kruk; (-) Krzysztof Lipiec; (-) Marek Łatas;
(-) Marzena Machałek; (-) Krzysztof Maciejewski; (-) Jerzy Materna;
(-) Marek Matuszewski; (-) Kazimierz Matuszny; (-) Henryk Młynarczyk;
(-) Kazimierz Moskal; (-) Stanisław Ożóg; (-) Jerzy Polaczek; (-) Marek
Polak; (-) Piotr Polak; (-) Krzysztof Popiołek; (-) Jerzy Rębek; (-) Monika
Ryniak; (-) Dariusz Seliga; (-) Piotr Stanke; (-) Stefan Strzałkowski;
(-) Andrzej Szlachta; (-) Beata Szydło; (-) Jan Szyszko; (-) Adam nieżek;
(-) Robert Telus; (-) Grzegorz Tobiszowski; (-) Krzysztof Tołwiński;
(-) Jan
Warzecha;
(-) Jadwiga
Wiśniewska; (-) Sławomir Worach;
(-) Tadeusz Woźniak; (-) Marzena Dorota Wróbel; (-) Anna Zalewska;
(-) Wojciech Szczęsny Zarzycki; (-) Sławomir Zawiślak; (-) Jarosław
Zieliński; (-) Maria Zuba.
Projekt
USTAWA
z dnia 2011 r.
o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług
Art. 1
W ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2004 r. Nr 54,
poz. 535 z późn. zm.prowadza się następujące zmiany:
1) w art. 7 po ust. 4 dodaje się ust. 4a i 4b w brzmieniu:
„4a. Przez prezenty o małej wartości, o których mowa w ust. 3, rozumie się także
produkty spożywcze, z wyjątkiem napojów alkoholowych o zawartości alkoholu
powyżej 0,5%, jeżeli są one przekazywane przez podatnika na rzecz osoby
potrzebującej za pośrednictwem organizacji pożytku publicznego, w rozumieniu
ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o
wolontariacie.
4b. Przepis ust. 4a stosuje jeśli są spełnione łącznie następujące warunki:
a) podatnik i organizacja pożytku publicznego zawrą umowę określającą warunki
i sposób przekazywania produktów spożywczych tej organizacji oraz sposób
przekazywania lub wykorzystywania produktów spożywczych przez tę
organizację na rzecz osób potrzebujących,
b) umowa zobowiązuje organizację pożytku publicznego do przekazywania lub
wykorzystywania produktów spożywczych wyłącznie w ramach prowadzonej
przez tę organizację działalności charytatywnej na rzecz osób potrzebujących
pomocy żywnościowej,
c) umowa zobowiązuje organizację pożytku publicznego do dysponowania
produktami spożywczymi otrzymanymi od danego podatnika tak, aby
jednostkowa wartość produktów spożywczych przekazywanych lub
wykorzystywanych na rzecz jednej osoby nie przekraczała 75 zł,
                                                           
1 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143,
poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028, Nr 143, poz. 1029 i Nr 143, poz. 1199, z 2007 r. Nr
168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382, z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz.
1320, z 2009 r. Nr 3, poz. 11, Nr 116, poz. 979, Nr 195, poz. 1504 i Nr 215, poz. 1666, z 2010 r. Nr 57, poz. 357,
Nr 75, poz. 473, Nr 107, poz. 679 i Nr 226, poz. 1476, Nr 238, poz. 1578, Nr 247, poz. 1652 i Nr 257, poz. 1726
oraz z 2011 r. Nr 64, poz. 332. 

 
d) podatnik prowadzi dokumentację potwierdzającą rodzaj towaru, jego wartość,
ilość oraz termin przekazania na rzecz danej organizacji pożytku
publicznego.”;
2) w art. 43 ust. 1 uchyla się pkt 16;
3) w art. 43 uchyla się ust. 12.
Art. 2
Ustawa wchodzi w życie pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu ogłoszenia.



 
UZASADNIENIE
Przedmiotowa ustawa dotyczy zmiany ustawy o podatku od towarów i usług (. U. z 2004 r. Nr
54, poz. 535 z późn. zm., dalej: ustawa o VAT) w zakresie zwolnienia z VAT żywności
przekazywanej na rzecz organizacji pożytku publicznego. Obecnie przewiduje to art. 43 ust. 1
pkt 16 oraz ust. 12 ustawy o VAT.
Przedmiotowe zwolnienie weszło w życie dn. 1 stycznia 2009 r. (Dz. U. z 2008 r. Nr 209,
poz. 1320). Wprowadzenie tej regulacji było, niejako próbą odpowiedzi rządu na „sprawę
piekarza” przekazującego chleb biednym. Przyjęta w 2009 roku regulacja posiada jednak
szereg istotnych wad, które w praktyce podważają jej sens:
1. Zwolnienie kierowane jest wyłącznie do producentów, natomiast większość żywności
marnuje się nie w magazynach producentów tylko na ostatnim etapie dystrybucji, czyli w
sklepach.
2. Korzyść ekonomiczna zwolnienia jest dla przekazującego bardzo ograniczona bowiem
musi on dokonać korekty podatku naliczonego odliczonego na poprzednim etapie.
3. Objęcie przekazania towarów zwolnieniem ma istotne negatywne skutki dla technicznego
sposobu rozliczenia zobowiązania podatkowego. W szczególności, podatnik korzystający
z tej regulacji będzie miał obrót zwolniony co oznacza, że:
Podatek naliczony i odliczony związany z tym przekazaniem musi być przez
podatnika zidentyfikowany, wyliczony oraz skorygowany, tj. wpłacony ponownie do
urzędu skarbowego (poprzez obniżenie bieżącej wartości podatku naliczonego w
deklaracji VAT),
Podatnik, który ma wyłącznie działalność opodatkowaną VAT przez przekazanie
żywności staje się podatnikiem o tzw. strukturze sprzedaży (ma obrót opodatkowany i
zwolniony z VAT), co powoduje konieczność wyliczania bardzo skomplikowanego
współczynnika struktury sprzedaży VAT oraz ogranicza prawo do odliczenia podatku
naliczonego od kosztów ogólnych działalności i środkach produkcji – dla małych
podatników liczenie tych skomplikowanych współczynników jest wyjątkowo trudne z
uwagi na ograniczony dostęp do doradztwa podatkowego małych podmiotów.
Ponadto, dotychczasowe przepisy są niezgodne z prawem unijnym (tj. dyrektywą Rady
2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości
dodanej, dalej: dyrektywa VAT). Obecnie obowiązujące zwolnienie w ustawie o VAT w
zakresie żywności przekazywanej na rzecz organizacji pożytku publicznego mogłoby być
teoretycznie zaliczane do zwolnionych z VAT w dyrektywie tzw. czynności wykonywanych

 
strony : [ 1 ] . 2 . 3

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: