eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoPrawo dla biznesu › Transport żywności - wymagania

Transport żywności - wymagania

2014-02-27 00:16

Transport żywności - wymagania

Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny być przewożone w chłodniach © Alexey Zarodov - Fotolia.com

Transport żywności jest jednym z ważniejszych elementów łańcucha spożywczego ze względu na pełnioną funkcję. Przedsiębiorstwa spożywcze korzystają w głównej mierze z transportu drogowego ze względu na jego mobilność oraz funkcjonalność. Dlatego warto przedstawić rozwiązania stosowane dla poszczególnych kategorii produktów spożywczych oraz rodzaje najczęściej występujących form transportu.

Przeczytaj także: System HACCP w transporcie żywności oraz pasz

Forma transportu powinna być właściwa do produktów, które mają być przewożone. Główne grupy obejmują produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: mięso, drób, jaja, mleko lub produkty mieszane, zawierające składniki pochodzenia zwierzęcego oraz produkty pochodzenia roślinnego, takie jak: ziarna zbóż, mąka, syropy. Podgrupa podziału towarów obejmuje produkty transportowane luzem, albo w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych. W zależności od grupy i podgrupy transportowanych produktów istnieją specyficzne wymagania, które muszą być spełnione, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności w całym łańcuchu.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego najczęściej stosowaną formą transportu są izotermy oraz chłodnie. Przedsiębiorca powinien zgodnie z wymaganiami przepisów ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego uzyskać numer weterynaryjny u właściwego Powiatowego Inspektora Weterynaryjnego. Nadany numer weterynaryjny pozwala na prowadzenie działalności związanej z łańcuchem produktów zwierzęcych oraz identyfikuje przedsiębiorcę odpowiedzialnego za dany element tego łańcucha.

Transport ze względu na właściwości produktów pochodzenia zwierzęcego jest najbardziej wymagającym. Powierzchnia produktów pochodzenia zwierzęcego jest podatna na fizyczne zanieczyszczenia zewnętrzne, jak również mikrobiologiczne związane z brakiem utrzymania odpowiednich warunków temperatury w trakcie załadunku lub transportu. Wymagania w zakresie temperatury transportu są dość przejrzyste w przepisach prawa i obligują wszystkie podmioty do utrzymania łańcucha chłodniczego na wszystkich etapach łańcucha dostaw żywności.

Ważne jest tutaj przywołanie wymagań Rozporządzenia (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 55), które stosowane są przez producentów mięsa, drobiu, wyrobów mięsnych, wędlin, nabiału, itp. Przepisy te wymagają, aby transport prowadzony był według poniższych kryteriów: mięso świeże (czerwone) – poniżej +7°C, mięso drobiowe (białe) – poniżej +4°C, mięso podrobów – poniżej +3°C, produkty z mięsa mielonego – poniżej +2°C.

Wszelkie odstępstwa od tych wymagań powodują złamanie obowiązujących przepisów prawa i są podstawą do nałożenia sankcji karnych przez urzędową kontrolę żywności. Należy dodać, że przepisy prawa dopuszczają „ograniczone okresy”, w których temperatura nie musi być kontrolowana, a które wiążą się z procesami przygotowywania towarów do załadunku i samym załadunkiem.

fot. Alexey Zarodov - Fotolia.com

Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny być przewożone w chłodniach

Przepisy wymagają, aby transport prowadzony był według poniższych kryteriów: mięso świeże (czerwone) – poniżej +7°C, mięso drobiowe (białe) – poniżej +4°C, mięso podrobów – poniżej +3°C, produkty z mięsa mielonego – poniżej +2°C.


Opakowania jednostkowe i zbiorcze

Wskazane powyżej warunki nie dotyczą jednak produktów pochodzenia zwierzęcego w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych (wędliny, mięso, nabiał, itp.), które również zaliczane są do produktów pochodzenia zwierzęcego. Ustawodawca dla tej grupy produktów nie określił szczegółowych warunków transportu, przerzucając odpowiedzialność i określenie wymagań na producentów. W związku z tym firmy transportowe przed przyjęciem zlecenia transportu tego typu produktów, powinny szczegółowo określić warunki przed przyjęciem zlecenia w celu ich spełnienia. Brak szczegółowych informacji może skutkować błędami i być przyczyną reklamacji dostaw, a tym samym generować dodatkowe koszty oraz osłabiać reputację firmy.

W ramach wewnętrznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz dobrych praktyk produkcyjnych, producenci powinni określić warunki, w jakich produkt powinien być transportowany. W przypadku braku takich informacji należy zastosować normy branżowe lub przewodniki dobrych praktyk dla przemysłu spożywczego produktu, tak aby zapewnić właściwe warunki transportu. Przyjmując zlecenie należy pamiętać, że firma transportowa odpowiada poza wartością ładunków również za ich bezpieczeństwo zdrowotne jako element łańcucha „od wideł do stołu”.

Mając to na uwadze zaleca się prowadzenie kontroli przez kierowców lub konwojentów na etapie załadunku towarów do komory transportowej. Inspekcja warunków załadunku powinna być potwierdzona przy obecności pracowników z miejsca wysyłki towarów, tak aby potwierdzić warunki transportu. Komora transportowa przed załadunkiem powinna być czysta, z dostosowaną temperaturą do rodzaju produktu. Odczyt temperatury powinien być prowadzony przy użyciu termometru posiadającego aktualne świadectwo wzorcowania lub kalibracji, gdyż taki zapewnia prawidłowy odczyt. Dla każdej komory transportowej indywidualnie powinien być prowadzony rejestr ładunków, odbiorców oraz zapisy z przeprowadzonych czynności mycia i dezynfekcji. Czynności mycia i dezynfekcji związane z transportem powinny być prowadzone każdorazowo po rozładunku towarów.

Transport w mroźniach

Wybierając formę transportu w mroźniach trzeba pamiętać, że produkty spożywcze z reguły są poddane procesom przetwórczym oraz pakowane. Właściwości te powodują, że produkty są stabilne mikrobiologiczne i zabezpieczone przed zanieczyszczeniami, co jednak nie powinno uśpić odpowiedzialności za produkt.

Postępowanie z produktami mrożonymi jest podobne do wymagań przy transporcie produktów chłodzonych. Przepisy prawa określają również w tym przypadku warunki temperatury, która nie powinna być wyższa niż -18°C, ewentualnie z krótkotrwałymi odchyleniami w górę o nie więcej niż +3°C. W tym przypadku również istotne jest udokumentowanie warunków temperatury i czystości na krytycznych etapach świadczenia usług transportowych.

 

1 2

następna

Przeczytaj także

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (4)

  • tomaszgruszka2 / 2017-01-11 14:40:52

    Dobrym rozwiązaniem jest też wykorzystanie takich kapturów termoizolacyjnych: pro-trans.pl/produkty/kurtyny-termoizolacyjne.html. W zależności od tego jaka ilość żywności ma być transportowana można pomyśleć też o opakowaniach. odpowiedz ] [ cytuj ]

  • Nadwozia specjalistyczne

    karramba35 / 2017-05-25 11:58:38

    Wybór odpowiednio przystosowanego nadwozia specjalistycznego, to połowa sukcesu. Nie trzeba długo szukać - rodzimy Igloocar produkuje m.in. nadwozia chłodnicze, izotermiczne, furgonowe, lodownie itd. Kupić od Polaka jest tym lepiej, że w razie jakiejkolwiek awarii mamy zapewnioną naprawę na miejscu. odpowiedz ] [ cytuj ]

  • Re: Transport żywności - wymagania

    stapek17 / 2018-08-30 10:38:14

    Jak można skontaktować się z Pro-trans? odpowiedz ] [ cytuj ]

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: