eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoAkty prawneProjekty ustawRządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

Rządowy projekt ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina

- projekt dotyczy wprowadzenia zmian klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenia wymagań obowiązujących w zakresie uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorstw wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości markowych win owocowych i miodów pitnych z surowców uzyskanych we własnym gospodarstwie

projekt mający na celu wykonanie prawa Unii Europejskiej

  • Kadencja sejmu: 6
  • Nr druku: 3788
  • Data wpłynięcia: 2011-01-07
  • Uchwalenie: Projekt uchwalony
  • tytuł: o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina
  • data uchwalenia: 2011-05-12
  • adres publikacyjny: Dz.U. Nr 120, poz. 690

3788

6. Oświadczenia, o których mowa w ust. 3 pkt 5 i ust. 4 pkt 2, składa się pod rygorem
odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest
obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy
odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia”. Klauzula ta zastępuje
pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.

Art. 21. 1. Minister właściwy do spraw rynków rolnych wydaje z urzędu
zaświadczenie o dokonaniu wpisu do rejestru lub zaświadczenie o zmianie wpisu

w rejestrze, z podaniem daty wpisu lub zmiany wpisu.
2. Rejestr zawiera dane, o których mowa w art. 20 ust. 3 pkt 1 – 4.
3. Rejestr może być prowadzony w systemie teleinformatycznym.
4. Rejestr jest jawny.

Art. 22. Minister właściwy do spraw rynków rolnych wydaje decyzję zakazującą
wykonywania przez przedsiębiorcę działalności gospodarczej w zakresie wyrobu lub rozlewu
wyrobów winiarskich w przypadkach określonych w:
1) ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej;
2) art. 52 ust. 2 i 4 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz. U.
z 2009 r. Nr 3, poz. 11, z późn. zm.).

Art. 23. 1. Przedsiębiorca wykonujący działalność gospodarczą w zakresie wyrobu lub
rozlewu wyrobów winiarskich zawiadamia ministra właściwego do spraw rynków rolnych
o zakończeniu lub zawieszeniu wykonywania tej działalności, w terminie 14 dni od dnia jej
zakończenia lub zawieszenia.
2. W sprawach dotyczących wykonywania działalności gospodarczej w zakresie
wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, w zakresie nieuregulowanym w ustawie, stosuje
się przepisy ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej.

Art. 24. 1. Przedsiębiorca określony w art. 17 ust. 3 niepodlegający, na podstawie
art. 47 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, obowiązkowi
wyrobu wina w składzie podatkowym:
1) spełnia warunki określone w art. 18 ust. 1 pkt 1 i art. 19 ust. 3 pkt 2;

4) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2009 r. Nr 98, poz. 819, Nr 168, poz. 1323
i Nr 215, poz. 1667 oraz z 2010 r. Nr 21, poz. 104, Nr 151, poz. 1013 i Nr 226, poz. 1477.

20
2) wyznacza osobę odpowiedzialną za:
a) prowadzenie rejestru przychodu i rozchodu wyrobów winiarskich, o którym mowa
w art. 36 rozporządzenia Komisji (WE) nr 436/2009 z dnia 26 maja 2009 r.
ustanawiającego szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE)
nr
479/2008 w odniesieniu do rejestru winnic, obowiązkowych deklaracji

i sporządzania informacji na potrzeby monitorowania rynku, dokumentów
towarzyszących przewozowi wyrobów i rejestrów prowadzonych w sektorze wina
(Dz. Urz. UE L 128 z 27.05.2009, str. 15, z późn. zm.), zwanego dalej
„rozporządzeniem nr 436/2009”,
b) kontrolę jakości wyrabianego i rozlewanego wina,
c) wystawianie dokumentu towarzyszącego, o którym mowa w art. 185c ust. 1
rozporządzenia nr 1234/2007.
2. Przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, może wyrabiać i rozlewać wino uzyskane
z winogron pochodzących z upraw własnych, z przeznaczeniem do wprowadzenia do obrotu,
jeżeli:
1) posiada tytuł prawny do obiektów budowlanych, w których jest prowadzony wyrób
takiego wina;
2) spełnia warunek, o którym mowa w art. 18 ust. 2 pkt 2.
3. Prezes Agencji Rynku Rolnego, zwanej dalej „Agencją”, kontroluje spełnianie
wymagań określonych w ust. 2, w trybie i na zasadach określonych dla czynności
sprawdzających w ustawie z dnia 11 marca 2004 r. o Agencji Rynku Rolnego i organizacji
niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2007 r. Nr 231, poz. 1702, z późn. zm.).

Rozdział 4
Uprawa winorośli przeznaczonej do pozyskiwania winogron do wyrobu wina

Art. 25. Do wyrobu wina używa się wyłącznie winogron zebranych z krzewów
odmian winorośli spełniających wymagania określone w art. 120a ust. 2 rozporządzenia
nr 1234/2007.

Art. 26. Minister właściwy do spraw rynków rolnych, w przypadku gdy wielkość
wyrobu wina, o której mowa w art. 120a ust. 3 rozporządzenia nr 1234/2007, zostanie

5) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505,
z 2009 r. Nr 19, poz. 100, Nr 95, poz. 792 i Nr 97, poz. 799 oraz z 2010 r. Nr 228, poz. 1486 i Nr 247,
poz. 1650.

21
przekroczona, określi, w drodze rozporządzenia, listę odmian winorośli przeznaczonych do
uprawy w celu pozyskiwania winogron do wyrobu wina, mając na względzie wymagania
określone w art. 120a ust. 2 rozporządzenia nr 1234/2007 oraz informację, o której mowa
w art. 29 ust. 4 pkt 3 lit. c.

Art. 27. 1. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przeprowadza
kontrole upraw winorośli, z których winogrona są przeznaczone do wyrobu wina.
2. Kontrole, o których mowa w ust. 1, są przeprowadzane w trybie i na zasadach
określonych w ustawie z dnia 18 grudnia 2003 r. o ochronie roślin (Dz. U. z 2008 r. Nr 133,
poz. 849, z późn. zm) w rozdziale 5 i mają na celu:
1) ustalenie zgodności ze stanem faktycznym informacji, o której mowa w art. 29 ust. 4
pkt 3;
2) sprawdzenie, czy odmiany winorośli uprawiane na działkach ewidencyjnych podanych
w informacji, o której mowa w art. 29 ust. 4 pkt 3, spełniają wymagania określone
w art. 120a ust. 2 rozporządzenia nr 1234/2007.
3. W przypadku stwierdzenia na działce ewidencyjnej, o której mowa w art. 29 ust. 4
pkt 3 lit. c, prowadzenia uprawy winorośli, która:
1) nie spełnia wymagań określonych w art. 120a ust. 2 lit. a i b rozporządzenia
nr 1234/2007, wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa wydaje decyzję
zakazującą wyrabiania wina z winogron pozyskanych z tej działki;
2) spełnia wymagania określone w przepisach art. 120a ust. 2 lit. a i b rozporządzenia
nr 1234/2007 oraz winorośli, która nie spełnia tych wymagań, wojewódzki inspektor
ochrony roślin i nasiennictwa wydaje decyzję zakazującą wyrabiania wina

z winogron pozyskanych z tej części działki, na której znajduje się winorośl
niespełniająca wymagań określonych w art. 120a ust. 2 lit. a i b rozporządzenia
nr 1234/2007.
4. Od decyzji, o której mowa w ust. 3, przysługuje odwołanie do Głównego Inspektora
Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w terminie 7 dni od dnia jej doręczenia.
5. Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa przekazuje Prezesowi Agencji
informację o ostatecznych decyzjach, o których mowa w ust. 3, w terminie do dnia
15 października każdego roku.
6. Informacja, o której mowa w ust. 5, zawiera:

6) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505,
z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.

22
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres każdego
z przedsiębiorców, któremu wydano decyzję;
2) datę wydania decyzji i jej numer;
3) określenie powierzchni uprawy winorośli, z której jest zakazane pozyskiwanie
winogron do wyrobu wina, ze wskazaniem:
a) województwa, powiatu i gminy,
b) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,
c) numeru arkusza mapy, numeru działki lub działek ewidencyjnych.

Rozdział 5
Organizacja rynku wina

Art. 28. Wyrób wina z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na
terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przeznaczonego do wprowadzenia do obrotu, wymaga
uzyskania wpisu do ewidencji przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych
z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zwanej dalej
„ewidencją”.

Art. 29. 1. Ewidencję prowadzi Prezes Agencji.
2. Wpisu do ewidencji dokonuje się na wniosek przedsiębiorcy, na każdy rok
gospodarczy, w którym będzie wyrabiane wino, w terminie do dnia 1 sierpnia.
3. Wniosek o wpis do ewidencji składa się do Prezesa Agencji, na formularzu
opracowanym przez Agencję i udostępnionym na stronie internetowej Agencji, w terminie do
dnia 30 czerwca roku poprzedzającego rok gospodarczy, którego dotyczy składany wniosek.
4. Wniosek o wpis do ewidencji zawiera:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres
przedsiębiorcy, a w przypadku gdy przedsiębiorca nie posiada uprawy winorośli,
z której winogron wyrabia się wino przeznaczone do wprowadzenia do obrotu –
również imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę
i adres właściciela uprawy winorośli;
2) określenie miejsca wyrobu wina;
3) informację o lokalizacji uprawy winorośli, z której winogron wyrabia się wino
przeznaczone do wprowadzenia do obrotu, zawierającą wskazanie:
a) województwa, powiatu i gminy,

23
b) nazwy oraz numeru obrębu ewidencyjnego,
c) numeru arkusza mapy i numeru działki ewidencyjnej, z podaniem nazw odmian
winorośli tam uprawianych oraz całkowitej powierzchni tej uprawy;
4) informację o całkowitej powierzchni upraw winorośli innych niż określone w pkt 3.
5. Wniosek o wpis do ewidencji, w przypadku gdy w poprzednim roku gospodarczym
przedsiębiorca został wpisany do ewidencji, a informacje wymienione

w ust. 4 nie uległy zmianie, zawiera następujące dane:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres
przedsiębiorcy;
2) numer wpisu do ewidencji zawarty w decyzji, o której mowa w art. 30 ust. 3 pkt 1.
6. Wniosek o skreślenie z ewidencji w trakcie trwania roku gospodarczego, na który
dokonano wpisu do ewidencji, składa się, w formie pisemnej, do Prezesa Agencji.
7. Wniosek, o którym mowa w ust. 6, zawiera następujące dane:
1) imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo firmę, siedzibę i adres
przedsiębiorcy;
2) numer wpisu do ewidencji zawarty w decyzji, o której mowa w art. 30 ust. 3 pkt 1.

Art. 30. 1. Ewidencja zawiera dane, o których mowa w art. 29 ust. 4.
2. Ewidencja jest prowadzona w systemie teleinformatycznym lub w formie
papierowej.
3. Prezes Agencji wydaje decyzję o:
1) wpisie do ewidencji;
2) skreśleniu z ewidencji.
4. Prezes Agencji przekazuje corocznie, w terminie do dnia 15 sierpnia, informacje,
o których mowa w art. 29 ust. 4:
1) pkt 1 i 2 – Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-
-Spożywczych, zwanemu dalej „Głównym Inspektorem”;
2) pkt 1 i 3 – Głównemu Inspektorowi Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Art. 31. Prezes Agencji skreśla z ewidencji w przypadku:
1) niezłożenia wniosku, o którym mowa w art. 29 ust. 2, na następny rok gospodarczy;
2) złożenia wniosku o skreślenie z ewidencji w trakcie trwania roku gospodarczego, na
który wydano decyzje o wpisie do ewidencji;
3) otrzymania od Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa informacji,

24
strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 20 ... 30 ... 45

Dokumenty związane z tym projektem:



Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Akty prawne

Rok NR Pozycja

Najnowsze akty prawne

Dziennik Ustaw z 2017 r. pozycja:
1900, 1899, 1898, 1897, 1896, 1895, 1894, 1893, 1892

Monitor Polski z 2017 r. pozycja:
938, 937, 936, 935, 934, 933, 932, 931, 930

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: