eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoPrawo konsumenckie › IH skontrolowała naczynia żaroodporne. Miała wiele zastrzeżeń

IH skontrolowała naczynia żaroodporne. Miała wiele zastrzeżeń

2020-02-17 11:56

IH skontrolowała naczynia żaroodporne. Miała wiele zastrzeżeń

IH skontrolowała naczynia żaroodporne ©  olly - Fotolia.com

W drugim kwartale minionego roku inspektorzy IH ponownie ruszyli w teren, przyglądając się tym razem jakości oferowanych Polakom naczyń żaroodpornych. Przeprowadzona kontrola dowiodła sporych nieprawidłowości - zakwestionowanych zostało aż 80 spośród 191 partii przebadanych produktów. Co wzbudziło najwięcej zastrzeżeń? O tym przeczytamy w najnowszym komunikacie UOKiK.

Przeczytaj także: Polska dba o bezpieczeństwo produktów

Jak donosi UOKiK, badania kontrolne objęły 54 przedsiębiorców w 13 województwach. Pod lupę wzięto głównie sklepy i hurtownie, ale wśród kontrolowanych znalazło się również kilku producentów, importer oraz pierwszy dystrybutor.

Największe zastrzeżenia kontrolujących wzbudziło oznakowanie - zakwestionowano je w przypadku 73 partii produktów. Inspektorzy IH wskazali między innymi na brak informacji o temperaturze, w której można używać naczynia, niekompletność, a także - w przypadku co trzeciego naczynia żaroodpornego - brak jakichkolwiek instrukcji. Warto podkreślić, że wszyscy badani przedsiębiorcy uzupełnili brakujące informacje, a spora część z nich zrobiła to jeszcze w trakcie kontroli.

Niestety problematyczne okazało się nie tylko oznakowanie naczyń żaroodpornych, ale również ich funkcjonalność i bezpieczeństwo. Próbki 19 partii naczyń żaroodpornych zostały zbadane w laboratorium. Okazało się, że aż 10 z nich, czyli ponad połowa, ma niewystarczającą odporność na wysokie temperatury. Podczas testów pękały w piecu nagrzanym do 180 st. C. Wszystkie zakwestionowane podczas badań laboratoryjnych partie zostały wycofane ze sprzedaży. Po kontroli UOKiK wszczął osiem postępowań administracyjnych. W dwóch pozostałych przypadkach trwają czynności wyjaśniające.

fot. olly - Fotolia.com

IH skontrolowała naczynia żaroodporne

Inspekcja Handlowa sprawdziła blisko 200 partii naczyń żaroodpornych z ceramiki i szkła.


Kupujesz naczynia żaroodporne? Sprawdź, czy:


  • na produkcie lub opakowaniu jest podana maksymalna temperatura, w której można go używać,
  • jest dołączona instrukcja w języku polskim – powinny się w niej znaleźć m.in. informacje o maksymalnej temperaturze, tworzywie, z jakiego naczynie zastało wykonane, sposobie poprawnego użytkowania, sposobie konserwacji,
  • naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
  • uchwyty można będzie trzymać np. przez rękawicę kuchenną, powinny być też wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
  • naczynie nie ma zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Przeczytaj także

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: