eGospodarka.pl

eGospodarka.plPrawoPrawo konsumenckie › Świąteczne porządki i gotowanie z Inspekcją Handlową

Świąteczne porządki i gotowanie z Inspekcją Handlową

2018-03-26 11:31

Świąteczne porządki i gotowanie z Inspekcją Handlową

Świąteczne porządki © Budimir Jevtic - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (5)

Przygotowania do świąt wielkanocnych weszły właśnie na ostatnią prostą. Polacy energicznie zabrali się za sprzątanie domu, a z niektórych kuchni już wydostają się świąteczne zapachy. Z tej okazji UOKiK przygotował poradnik, który ma nam pomóc bezproblemowo przebrnąć przez świąteczne porządki i kucharzenie.

Odkurzacze


Tuż przed świętami odkurzacz odmówił ci posłuszeństwa lub po prostu postanowiłeś zaopatrzyć się w nowy? Zwróć w sklepie uwagę na etykietę energetyczną. Producent powinien umieścić ją w widocznym miejscu i w przejrzysty sposób podać na niej najważniejsze informacje, umożliwiające porównanie modeli.

Bardzo istotną kwestią jest klasa efektywności energetycznej. Najwyższa z możliwych to A+++, najniższa - D. Im wyższa klasa energetyczna, tym sprzęt zużywa mniej energii, co oczywiście znajduje swoje odzwierciedlenie w rachunkach za prąd. Na etykiecie znajdują się również informacje odnośnie średniego, rocznego zużycia energii (najlepiej, aby było mniejsze niż 43 kWh/rok), poziomu hałasu generowanego w czasie sprzątania (im więcej decybeli, tym odkurzacz jest głośniejszy, maksymalnie 80 dB) oraz skutecznoci odkurzania dywanów i podłóg - w skali od A (najwyższa) do G (najniższa).

fot. mat. prasowe

Odkurzacze

Odkurzacz powinien być oszczędny, skuteczny i cichy - wszystkie te parametry, które ułatwią wybór, znajdziesz na etykiecie energetycznej.


Z wyborem porządnego odkurzacza nie powinniśmy jednak mieś większego problemu. Podczas przeprowadzonej w III kwartale 2017 r. kontroli Inspekcja Handlowa sprawdziła 60 odkurzaczy, z czego zakwestionowała jedynie 8 modeli (4,8 proc.). Powodem jej zastrzeżeń był m.in. brak etykiety energetycznej lub karty produktu.

Detergenty


Przed sprzątaniem domu warto się zaopatrzyć w skuteczne środki do czyszczenia. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupów.

Płyny do mycia naczyń, prania i czyszczenia. Szukaj na etykiecie informacji o zawartości związków anionowo-czynnych. Im jest ich więcej, tym wyższa skuteczność płynu – dokładniej myje i usuwa tłuszcz. Niska zawartość tych związków to poniżej 5 proc., wysoka – od 15 do 30 proc. Pamiętaj, że nie zawsze zapewnienia producenta „super koncentrat” czy „skoncentrowany” przekładają się na wyższą skuteczność czyszczenia, jeśli w produkcie jest niezbyt wysokie stężenie związków anionowo-czynnych. Dlatego zawsze czytaj etykiety – znajdziesz tam skład ilościowy płynu oraz zalecenia dotyczące dozowania. Zwróć też uwagę na substancje pochodzące z kompozycji zapachowych, które mogą powodować alergie.

fot. mat. prasowe

Płyny do zmywania, prania i czyszczenia

Na etykietach produktu szukaj informacji o zawartości związków anionowo-czynnych.


Proszki do prania. Dobieraj je w zależności od rodzaju i koloru tkaniny – dzięki temu nie zniszczysz ubrań, pościeli czy firanek. Proszki do odzieży kolorowej zawierają związki, które chronią barwy i zapobiegają farbowaniu. Te do białego – mają w składzie wybielacze i rozjaśniacze optyczne. Stosuj się do zaleceń producenta w sprawie temperatury prania i dozowania. Część proszków zawiera enzymy działające w niższych temperaturach oraz środki wybielające równocześnie o działaniu bakteriobójczym. Natomiast przy proszkach typu compact (rodzaj koncentratu) wystarczy dawka mniejsza od standardowej. Na opakowaniu znajdziesz skład produktu, oto krótki przewodnik:
  • węglany zmniejszają twardość wody, zwiększają efektywność prania
  • krzemiany zabezpieczają przed korozją w pralkach,
  • zeolity ułatwiają zwilżanie pranych ubrań,
  • fosfoniany poprawiają jakość prania,
  • tlenowe środki wybielające usuwają plamy z białych tkanin w temperaturze ok. 80 st. C,
  • TAED – aktywator wybielaczy, powoduje, że proszek jest aktywny już w temperaturze 40-50 st. C,
  • anionowe środki powierzchniowo-czynne wspomagają usuwanie zabrudzeń z tłuszczu,
  • niejonowe środki powierzchniowo-czynne usuwają smary,
  • enzymy ułatwiają usuwanie plam pochodzenia organicznego, niektóre chronią kolory.

fot. mat. prasowe

Proszki do prania, wybielacze

Proszki do prania dobieraj w zależności od rodzaju i koloru tkaniny – dzięki temu nie zniszczysz ubrań, pościeli czy firanek.


W III kwartale 2017 r. Inspekcja Handlowa skontrolowała 209 partii detergentów, m.in. proszki do prania, płyny do mycia naczyń, mleczka do czyszczenia, wybielacze. Zakwestionowała 33 partie z nich (15,8 proc.). Sprawdzała m.in. oznakowanie, zabezpieczenia przed dziećmi. To ostatnie jest szczególnie ważne przy kapsułkach do pralek i zmywarek, które mają rozpuszczalne opakowania i z tego powodu dochodziło do wypadków zatruć czy uszkodzeń oczu. Inspektorzy znaleźli nieprawidłowości w 8 z 20 sprawdzonych partii kapsułek, polegały m.in. na braku ostrzeżeń i informacji w języku polskim.

Naczynia żaroodporne


Do przygotowania świątecznych potraw przydadzą się naczynia żaroodporne. Wykonane są albo z hartowanego i bezołowiowego szkła, albo z ceramiki. Muszą być odporne na bardzo wysokie temperatury – nawet do 300 st. C. Naczynia ceramiczne są w stanie wytrzymać także bardzo niskie temperatury. Na rynku jest ponad 400 modeli naczyń żaroodpornych, które kosztują od ok. 10 zł do nawet 1200 zł za sztukę. Na co więc zwrócić uwagę:
  • sprawdź, czy na opakowaniu widnieje nazwa normy: PN-EN 13834+A1:2009. Przedsiębiorca deklaruje w ten sposób, że sprawdził, czy produkt jest bezpieczny,
  • upewnij się, że naczynie nie ma ostrych krawędzi czy zadziorów, którymi można się skaleczyć,
  • obejrzyj uchwyty – czy można będzie je trzymać np. przez rękawicę kuchenną. Wszelkie gałki i uchwyty muszą być wykonane z tworzywa, które jest odporne na wysokie temperatury i nie uwalnia w takich warunkach toksyn,
  • naczynie nie powinno mieć zbędnych zakamarków, żłobień i ozdób, które utrudnią jego czyszczenie,
  • na opakowaniu lub w instrukcji szukaj m.in. takich informacji: maksymalna temperatura, sposób poprawnego użytkowania, sposób konserwacji, tworzywo, z jakiego naczynie zastało wykonane.

W III kwartale 2017 r. IH sprawdziła 139 partii naczyń i zakwestionowała 51 z nich (36,7 proc.). Powodem było głównie nieprawidłowe oznakowanie. Dziewięć partii trafiło do laboratorium, trzy z nich nie wytrzymały wysokich temperatur.

fot. mat. prasowe

Naczynia żaroodporne

Sprawdź, czy na opakowaniu widnieje nazwa normy: PN-EN 13834+A1:2009.


oprac. : eGospodarka.pl

Zobacz także


Oceń

0 0

Podziel się

Poleć na Wykopie Poleć w Google+

Poleć artykuł znajomemu Wydrukuj

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

REKLAMA

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo:

Ok, rozumiem Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.