eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoPrawo konsumenckie › Jak kupować ryby na święta?

Jak kupować ryby na święta?

2017-12-17 00:51

Jak kupować ryby na święta?

Karp © Vitalii Hulai - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (3)

Tradycyjny wigilijny stół to 12 potraw, wśród których nie powinno zabraknąć karpia i śledzia. Jak kupować ryby na święta? Wybrać świeże, mrożone czy marynowane? Wybór jest tym trudniejszy, że - jak wynika z kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową w II kw. br. - jakość dostępnych na naszym rynku ryb, owoców morza i ich przetworów pozostawia wiele do życzenia. Najwięcej zastrzeżeń wzbudzają ryby mrożone, na których m.in. znajduje się zbyt wiele glazury.

Przeczytaj także: Jakość handlowa ryb: kontrola IJHARS

Na pytanie "jak kupować ryby na święta" odpowiedź jest w zasadzie jedna - ostrożnie. Dowodem na jej zasadność są wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową. Jej pracownicy wzięli pod lupę 1020 partii ryb i przetworów rybnych, których łączna wartość sięgała 383,8 tys. zł. Badaniem objęto 161 sklepów (w tym 59 należących do sieci handlowych) oraz hurtowni zlokalizowanych na terenie całego kraju. Sprawdzano jakość ryb świeżych, mrożonych, wędzonych, jak również konserwy, marynaty i owoce morza. Wyniki kontroli nie napawają optymizmem - nieprawidłowości znaleziono w 117 placówkach (72,7 proc.), w których zakwestionowano 391 partii produktów (38,6 proc.).

Kupując ryby na święta, należy zwracać szczególną uwagę na produkty mrożone, bo właśnie one wypadły w kontroli najgorzej. Kontrolerzy mieli różne zastrzeżenia aż do 64,5 proc. partii (169 z 262). Ze względu na jakość zakwestionowali 43 partie. Powody? Badania w laboratoriach UOKiK wykazały, że zawartość warstwy lodu jest często wyższa niż producent deklarował na opakowaniu, np. zamiast 35 proc. było jej 43,3 proc., a zamiast 30 proc. – 42 proc. W efekcie konsument kupował mniej ryby, choć płacił za większą ilość. Wygląd, zapach mrożonek i ich smak po ugotowaniu też pozostawiały wiele do życzenia.

fot. mat. prasowe

Etykieta

Etykieta powinna zawierać informacje dot. metody produkcji.


Przykłady:
  • łosoś norweski mrożony z glazurą był mocno wysuszony, miał intensywne zażółcenia oraz lekko tranowy smak i zapach,
  • mrożone filety z mintaja po rozmrożeniu były maziste, a po przyrządzeniu – gąbczaste i rozpadające się,
  • tusza nototeni była niewłaściwie oprawiona – pozostawiono płetwy i narządy wewnętrzne m.in. gonady.

Sporo zastrzeżeń było też do ryb świeżych (zakwestionowano 52 proc. partii), mrożonych owoców morza (43,5 proc. miało nieprawidłowości) oraz ryb wędzonych (uchybienia w 37,3 proc. partii). Na tym tle w miarę dobrze wypadły konserwy i marynaty rybne (zakwestionowano po ok. 20 proc.), choć zdarzało się, że zawierały np. za mało ryby czy białka lub za dużo sacharyny w stosunku do ilości deklarowanych na opakowaniu.

fot. mat. prasowe

Ryby w glazurze

Im mniejsza ilość glazury, tym lepiej.


Inspekcja Handlowa odkryła także wiele nieprawidłowości przy oznakowaniu ryb. Z tego powodu zakwestionowała prawie połowę (49,3 proc.) produktów sprzedawanych luzem. Przy stoiskach brakowało podstawowych informacji, m.in. o producencie, miejscu połowu, składnikach – w tym wywołujących alergię (np. przy rybie w panierce), warstwie glazury z lodu. Co więcej, klienci byli czasem wprowadzani w błąd, np. tańszą limandę żółtopłetwą sprzedawano jako droższą solę, a filety z czarniaka jako filety z dorsza.

W 12 sklepach kontrolerzy znaleźli 21 partii produktów przeterminowanych – od 1 dnia aż do 18 miesięcy. Były to ryby wędzone i mrożone, sałatki rybne, smażone kotlety z dorsza, konserwy i marynaty. Natychmiast wycofano je ze sprzedaży.

Efekt kontroli to 12 mandatów (w sumie 2,2 tys. zł) i 67 decyzji o karach pieniężnych (w sumie 91,7 tys. zł). IH zawiadomiła też o nieprawidłowościach wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz organy nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego.

Jak kupować ryby na święta?


  1. Przyjrzyj się dokładnie świeżym rybom. Powinny mieć przezroczysty śluz na skórze, wypukłe błyszczące oczy, jaskrawe skrzela.
  2. Im mniej glazury w mrożonce, tym lepiej. Dla ochrony ryby przed zepsuciem wystarczy 5 proc. otoczki z lodu. Dlatego unikaj produktów, które mają powyżej 10 proc. glazury – po rozmrożeniu stracą na wadze.
  3. Sprawdź skład na opakowaniu lub wywieszce. Do ryb mrożonych czasem dodawane są związki fosforu po to, aby związać wodę. W efekcie kupujesz rybę, która ma mniej tkanki mięsnej.
  4. Pamiętaj, że eskolar i kostropak oferowane jako „ryba maślana” zawierają woski, które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowe. Dlatego te gatunki nie mogą być sprzedawane luzem, a na opakowaniach znajdziesz informacje o metodach ich przygotowania oraz ryzyku zachorowania.
  5. Upewnij się, że ryby nie są przeterminowane. Zwróć też uwagę na warunki ich przechowywania – czy nie leżą np. poza lodówką.
  6. Na opakowaniu lub etykiecie szukaj też takich informacji, jak: nazwa polska i łacińska, metoda produkcji (np. złowione w morzu, wyhodowane), obszar połowu.
  7. Masz wątpliwości? Skontaktuj się z Inspekcją Handlową.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Więcej na ten temat: ryby, karp, jakość ryb, jakość żywności

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: