eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plPrawoPrawo konsumenckie › Inspekcja Handlowa zbadała jakość mięsa. Nie jest dobrze

Inspekcja Handlowa zbadała jakość mięsa. Nie jest dobrze

2017-01-25 11:05

Inspekcja Handlowa zbadała jakość mięsa. Nie jest dobrze

Wędliny © monticellllo - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

Inspekcja Handlowa przebadała jakość mięsa oferowanego polskim konsumentom. Wyniki badania nie zachwycają. Okazuje się, że wątpliwości inspektorów wzbudziło przeszło 40 procent kontrolowanych produktów. Najbardziej powszechne uchybienia dotyczyły oznakowania.

Przeczytaj także: IH zbadała jakość mięsa. Co 5 partia wzbudza zastrzeżenia

Działania kontrolne prowadzone były w I kwartale minionego roku. Pod lupę wzięto mięso oraz jego przetwory sprzedawane luzem albo w opakowaniach . Sprawdzono m.in. mięso mielone, surową białą kiełbasę, wędliny, konserwy oraz pasztety. Inspektorzy sprawdzili zarówno jakość mięsa, jak i prawidłowość jego oznakowania.

Rezultaty kontroli


Inspekcja Handlowa odwiedziła 165 polskich sklepów i hurtowni, gdzie kontroli poddano łącznie 1279 partii produktów. Nieprawidłowości stwierdzono aż w 83 placówkach, co stanowi przeszło połowę wszystkich kontrolowanych podmiotów. Wątpliwości inspektorów wzbudziło 516 partii produktów (ponad 40 proc.).

Podstawą kontroli były skargi, które konsumenci przesłali do do Inspektoratów Wojewódzkich IH, ale także spostrzeżenia odnośnie zbyt niskiej ceny względem jakości sugerowanej nazwą (np. kiełbasa jałowcowa z dodatkiem dziczyzny w wyjątkowo niskiej dla tego rodzaju wyrobów cenie).

Dość powszechnym uchybieniem było błędne oznakowania. Inspekcja handlowa stwierdziła, że ponad 37 proc. (474) skontrolowanych partii było niewłaściwie oznakowanych (brak lub udzielenie błędnych informacji na temat produktu). Najwięcej uchybień w tym zakresie miały wyroby mięsne sprzedawane na wagę (58 proc.). Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej, pod względem jakości, wzbudziło też około 13 proc. partii mięs i przetworów mięsnych poddanych badaniom w laboratoriach UOKiK.
waga jednej porcji to 80 g.

Nieprawidłowości


W trakcie kontroli, Inspekcja Handlowa, zakwestionowała m.in. zaniżoną lub zawyżoną ilość tłuszczu - np. producent na opakowaniu deklarował na opakowaniu 10 proc. a w rzeczywistości było go 6,6 proc. Wątpliwości wzbudziła także obecność w produktach mięsa innego niż zadeklarowane – np. mięso wieprzowe w parówkach drobiowych z cielęciną. Poza tym producenci nie informowali o zawartości związków fosforu, które dodano do produktów. W wielu przypadkach (zwłaszcza przy produktach sprzedawanych „luzem”) brakowało informacji – np. o substancjach powodujących alergię, dodatku wody, warunkach przechowywania po otwarciu oraz oznaczenia producenta. Podawano też nieprawidłowe nazwy wyrobów – np. użycie określenia wiejska mimo stosowania w produkcie substancji charakterystycznych dla produkcji przemysłowej.

fot. mat. prasowe

Oznaczenie mięsa i przetworów mięsnych

Inspekcja Handlowa stwierdziła nieprawidłowości w ponad 50 proc. skontrolowanych placówek.


Działania Inspekcji Handlowej


W wyniku kontroli Inspekcja Handlowa wydała 9 decyzji o wycofaniu z obrotu przeterminowanych produktów. Nałożono również mandaty i kary pieniężne za sprzedaż nieodpowiadających jakości handlowej oraz zafałszowanych artykułów spożywczych (o łącznej wartości 82,6 tys. zł), a w 61 przypadkach przekazano informacje do organów nadzoru sanitarnego, weterynaryjnego oraz do wojewódzkich IJHARS.

oprac. : eGospodarka.pl eGospodarka.pl

Przeczytaj także

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: