eGospodarka.pl

eGospodarka.plPrawoPrawo konsumenckie › Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH

Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH

2015-05-19 11:46

Oliwa z oliwek źle oznakowana. Wyniki kontroli IH

Oliwa z oliwek źle oznakowana © Dušan Zidar - Fotolia.com

PRZEJDŹ DO GALERII ZDJĘĆ (2)

W minionym roku Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę 313 partii oliwy z oliwek. Działania inspektorów obnażyły nieprawidłowości w 30 proc. produktów. Zastrzeżenia w znacznej mierze dotyczyły nieprawidłowego oznakowania, a więc m.in. braku należytych oznaczeń w języku polskim.
Kontrole jakości oliwy z oliwek przeprowadzano w trzech pierwszych kwartałach minionego roku. Objęły one 80 placówek handlowych zlokalizowanych w całej Polsce, w tym 76 sklepów i 4 hurtownie. Inspektorzy przyjrzeli się 313 partiom oliwy z oliwek, z czego 220 partii stanowiła oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Zastrzeżenia kontrolujących wzbudziła co piąta partia produktów (19,5 proc.).

Wątpliwości IH tyczyły się w znacznej mierze nieprawidłowego oznakowania, które to stwierdzono w przypadku 16 proc. skontrolowanych partii. Kwestionowano m.in.
  • brak jakichkolwiek oznaczeń w języku polskim,
  • brak obowiązkowego oznaczenia pochodzenia,
  • nieprawdziwe informacje na opakowaniach przypisujące produktowi szczególne właściwości np. wolna od bakterii chorobotwórczych z uwagi na właściwości produktu.

Ponadto przeprowadzono badania laboratoryjne 25 partii oliwy wykazały, które wykazały, że 3 z nich nie spełniają wymagań jakościowych. Chodziło o zawyżoną wartość współczynnika ekstynkcji K232, który określa procent pośredniego utlenienia składników oliwy. Im mniejsza wartość tego współczynnika, tym lepsza jakość oliwy. Kontrolerzy IH zakwestionowali też 7 partii oliwy, która była przeterminowana.

W następstwie kontroli z powodu różnych zastrzeżeń Inspekcja Handlowa nakazała wycofanie z obrotu 21 partii oliwy. Ponadto IH nałożyła 6 kar pieniężnych, skierowała też 3 zawiadomienia do nadzoru sanitarnego i 8 zawiadomień do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Kupując produkty żywnościowe warto pamiętać:
  1. Poszczególne grupy produktów, muszą być znakowane dodatkowymi informacjami określonymi w przepisach. W przypadku oliwy z oliwek są to m.in. informacje dotyczące jej kategorii np.
    • oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia - „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”,
    • oliwa z pierwszego tłoczenia - „oliwa z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”,
    • oliwa z wytłoczyn z oliwek - „oliwa zawierająca wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek”.
  2. Nie sugeruj się atrakcyjną ceną, ponieważ często wiąże się to z obniżeniem jakości (np. z powodu zastosowania gorszych, a więc tańszych surowców).
  3. Nie sugeruj się wielkością opakowania, zawsze czytaj informację o zawartości netto produktu.
  4. Czytaj dokładnie informacje zamieszczone na etykiecie, zwłaszcza te podane drobnym drukiem z tyłu opakowania. Nie sugeruj się atrakcyjną szatą graficzną opakowania ani wyeksponowaną fantazyjną nazwą, która często zamiast informować o rodzaju wyrobu może wprowadzić w błąd.
  5. Pamiętaj, że w oznakowaniu środków spożywczych powinny znajdować się podstawowe informacje: nazwa rodzajowa produktu (np. oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy), termin przydatności do spożycia (np. „należy spożyć do …”) lub data minimalnej trwałości (np. „najlepiej spożyć przed…”), wykaz składników, ilość składników lub kategorii składników (np. jeśli zostały podkreślone w nazwie lub w grafice), specjalne warunki przechowywania lub użycia, zawartość netto, oznaczenie podmiotu odpowiedzialnego za informacje na temat żywności (którym może być producent, importer lub inny podmiot wprowadzający produkt do obrotu), kraj lub miejsce pochodzenia w odniesieniu do niektórych środków spożywczych (np. mięsa, miodu, świeżych owoców i warzyw).
  6. Etykiety muszą informować o rodzaju składnika powodującego alergię, który musi być wyróżniony np. opisany inną czcionką, kolorem, na innym tle.
  7. Zastrzeżenia co do jakości handlowej, w tym oznakowania produktów należy zgłaszać do Inspekcji Handlowej lub Departamentu Inspekcji Handlowej w UOKiK.

fot. mat. prasowe

Stwierdzone nieprawidłości

Zastrzeżenia inspektorów wzbudziło 61 partii skontrolowanych produktów.


Oceń

0 0

Podziel się

Poleć na Wykopie Poleć w Google+

Poleć artykuł znajomemu Wydrukuj

Skomentuj artykuł Opcja dostępna dla zalogowanych użytkowników - ZALOGUJ SIĘ / ZAREJESTRUJ SIĘ

Komentarze (0)

DODAJ SWÓJ KOMENTARZ

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1

Wpisz nazwę miasta, dla którego chcesz znaleźć jednostkę ZUS.

Wzory dokumentów

Bezpłatne wzory dokumentów i formularzy.
Wyszukaj i pobierz za darmo: